Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Viroloog Marion Koopmans: 'Ik wil de medische wereld wakker schudden'

Al maanden staat de hoogleraar vooraan in de strijd tegen covid-19. Marion Koopmans (64) is hoogleraar Virologie en lid van het Outbreak Management Team dat de regering adviseert over de aanpak van de coronapandemie. ‘Als viroloog werk ik al mijn hele carrière aan onderzoek naar virussen: hoe mak...

Viroloog Marion Koopmans: 'Ik wil de medische wereld wakker schudden'

Al maanden staat de hoogleraar vooraan in de strijd tegen covid-19.

Marion Koopmans (64) is hoogleraar Virologie en lid van het Outbreak Management Team dat de regering adviseert over de aanpak van de coronapandemie.

‘Als viroloog werk ik al mijn hele carrière aan onderzoek naar virussen: hoe maken ze ons ziek, hoe verspreiden ze zich en hoe kunnen we de risico’s het beste indammen? In voorgaande jaren ben ik bijvoorbeeld betrokken geweest bij de bestrijding van Ebola, SARS en het Zikavirus. Dat was nog ver van ons bed, maar nu zitten we in Europa met de grootste virusuitbraak sinds de Spaanse-grieppandemie, die in 1918-1919 miljoenen levens eiste. Dan krijg je vanzelf meer aandacht.

Ik heb het altijd belangrijk gevon­den wetenschappelijke kennis en inzichten over het voetlicht te krijgen. Ook het inzicht dat het corona­virus in een trend past. De wereld verandert door onder andere bevolkingsgroei en kli­maatverandering, en het risico dat we vaker dan voorheen door levensbedreigende pan­demieën getroffen worden, neemt toe.

'Het wak­ker schudden van mensen kun je rustig mijn missie noemen'

De afgelopen jaren heb ik samen met collega’s en de Wereldgezondheidsorganisatie drin­gend aandacht gevraagd voor dit probleem, en mijn onderzoek erop gericht. Want we móeten ons hierop voorbereiden. Het wak­ker schudden van mensen, met name in de medische wereld, kun je dus rustig mijn missie noemen.

Tot dit jaar lag die sombere boodschap overi­gens heel moeilijk. Ik moest mijn best doen om te motiveren dat een behoorlijke test­capaciteit überhaupt nodig was. Nu weten we allemaal waarom. Ik hoop vurig dat dat besef beklijft, ook als we deze virusuitbraak in goede banen heb­ben weten te leiden. We redden het echt alleen met een structurele, internationale aanpak. In elk geval ben ik al enorm blij dat de hele wereld intensief samenwerkt om de huidige crisis te bedwingen. Zelfs China, waar de uitbraak begon, deelde direct alle beschikbare informatie over het coronavirus. Dat was bij SARS wel anders.

'De felheid van het debat leidt af van wat er moet gebeuren'

Het is goed dat er in de media veel wordt gesproken over de coronapandemie en de bestrijding ervan. Al word ik weleens moe­deloos van de felheid van het debat omdat ik vind dat dat afleidt van wat er moet gebeuren. Ook ik wil zo snel mogelijk deze pandemie achter me laten. Mijn kinderen hebben net als veel jongeren hun plannen in duigen zien vallen en zijn onzekerder over hun toekomst, mijn ouders zitten opge­sloten en zien de polarisatie hoofdschud­dend aan.

Ikzelf mis vrije tijd met mijn partner om spontaan met vrienden af te spreken, een museum of restaurant binnen te stappen, anoniem over straat te gaan. Toch ben ik positief gestemd. De meeste mensen, ook jongeren, nemen het coronavirus serieus en zijn grif bereid de regels van de overheid na te leven. Gelukkig maar, want we moeten echt nog even vol­houden. Reken op minimaal een jaar, dan valt het hopelijk niet tegen.’

Dit interview is eerder verschenen in de printeditie van Nouveau (c) DPG Media / Nouveau 2020

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Interviews
  • Roger Neve