Onlangs las je nog op Nouveau over de relatiegeheimen van Marion Bloem (69) en haar man, arts en auteur Ivan Wolffers (74), met wie ze 51 jaar samen is. Daarin spraken ze openhartig over zijn behandeling tegen prostaatkanker ("Doel is: blijven leven").  

Er blijken inmiddels complicaties te zijn opgetreden. Een vleesetende bacterie hield hevig huis in de rechterhand van de schrijver. Een traumachirurg had vier operaties nodig om ervoor te zorgen dat Wolffers, die al twintig jaar kampt met prostaatkanker, zijn zwaar gehavende onderarm kon behouden.

Article continues after the ad

"Het ging daarvoor zo goed met Ivan, we maakten wandelingen tot wel twintig kilometer door de bossen," zegt Marion in Mezza, het weekendmagazine van het AD. "Nu moet ik hem na twee kilometer ophalen met de auto, dan kan hij niet meer. We zaten in een rollercoaster. Hij moet nog vaak naar het ziekenhuis. Straks voor een bloedtransfusie. Een bizarre situatie. En steeds maar die aanhoudende onzekerheid: is het nu echt afgelopen? We hebben een enorm heavy tijd achter de rug."

Ze is realistisch en blij met alles wat ze eerder samen kunnen hebben doen. Tegelijk valt het mantelzorgen haar zwaar (ze zorgde zeven jaar voor haar moeder en inmiddels even lang voor haar man) en heeft ze moeten leren ook voor zichzelf te zorgen, om niet helemaal in het zorgen voor anderen te verdwijnen.

"Minstens een uur per dag is nu voor mij," zegt Marion in Mezza. Ze is met pilates begonnen, bewegen en verhalen delen met andere vrouwen in de les. "Iedereen heeft wel wat. Daardoor voel ik mij niet zo alleen. Niemand mag aan die tijd komen. Ook Ivan niet. Maar nog steeds botst het daardoor van binnen. Hij heeft een datum geprikt voor zijn bloedtransfusie precies op het moment dat ik een afspraak heb met een redacteur over mijn nieuwe boek. Een bijeenkomst die ik al vaker heb moeten afzeggen. Daar kan ik dan zo boos om worden: waarom is dat tijdstip niet met mij overlegd? Ik heb nog overwogen de redacteur in de buurt van het ziekenhuis te ontmoeten, maar zei uiteindelijk: ik kan niet mee, neem maar een taxi. Terwijl ik in mijn hart voel dat ik hem moet helpen."

Zoals ze zelf al aangaf: ingewikkelde momenten, heavy tijd... 

Foto's (c) Nouveau / DPG Media 2022

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in