Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

'Maak van Keti Koti een nationale feestdag met de koning erbij'

'Ik ben er niet op uit om witte Nederlanders een schuldgevoel aan te praten.' Keti Koti, de jaarlijkse herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij op 1 juli, zou een nationale feestdag van verzoening, verbroedering en erkenning moeten worden, met aanwezigheid van de koning. Een goed...

'Maak van Keti Koti een nationale feestdag met de koning erbij'

'Ik ben er niet op uit om witte Nederlanders een schuldgevoel aan te praten.'

Keti Koti, de jaarlijkse herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij op 1 juli, zou een nationale feestdag van verzoening, verbroedering en erkenning moeten worden, met aanwezigheid van de koning.

Een goed moment om daarmee te beginnen is  2023,  precies 150 jaar nadat de slavernij feitelijk ten einde kwam. Dat zegt Rabin Baldewsingh, Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme.

Gravure uit 1883

Keti Koti wordt steeds bekender, al zorgt het gedeelde slavernijverleden van Suriname en Nederland ook nog vaak voor ongemak. Baldewsingh denkt dat koning Willem-Alexander als verbinder een grote rol zou kunnen spelen om er makkelijker over te praten met elkaar.

Crèche in Paramaribo, 1966

"Ik ben er niet op uit om witte Nederlanders een schuldgevoel aan te praten," zegt Baldewsingh in het Parool. "Ik sta voor verbinding en solidariteit. Maar het slavernijverleden krijgt in Nederland nog niet de erkenning die het verdient. Als we samen stilstaan bij Keti Koti, stralen we als samenleving uit dat we niet alleen door de geschiedenis maar ook in de toekomst met elkaar zijn verbonden."

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in