'Mijn leven begon pas echt met Pia.'

Schrijver en columnist Pia de Jong is getrouwd met wetenschapper Robbert Dijkgraaf (61), hoogleraar mathematische fysica aan de Universiteit van Amsterdam en directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton (VS).

Wat kan hij niet?  

Je kent 'm misschien nog van zijn boeiende tv-colleges in 'De wereld draait door'.

Article continues after the ad

Hij kan bovendien goed schilderen, muziek maken en maakte ooit zijn eigen kleren #renaissanceman.

En nu: minister

Dijkgraaf staat aan de vooravond van een nieuw avontuur, als de nieuwe minister van Onderwijs. Reken maar dat dit invloed zal hebben op zijn relatie met De Jong. Ministers maken lange dagen van vaak zestien tot achttien uur.

Ze gaan niet alleen over het beleid vormgeven en uitwerken, maar worden ook om de haverklap naar de Tweede Kamer geroepen voor debatten die meestal uit een herhaling van zetten bestaan.

Dijkgraafs gesprek met beoogd premier Mark Rutte had online plaats, Robbert zat nog in quarantaine in een hotel

's Avonds (en 's nachts) brieven aan de kamer voorbereiden. Maandag en dinsdag werk op het departement en vragenuurtje. Daarna de debatten, op vrijdag de ministerraad, in het weekend alle stukken lezen voor de debatten van de volgende week. Geen wonder dat er in de vorige kabinetsperiode nogal wat bewindslieden (en Kamerleden) omvielen.

Sterk thuisfront  

Nu heeft Dijkgraaf het voordeel van een sterk thuisfront. Pia en hij kennen elkaar al sinds hun studententijd (yep, dat is Stephen Hawking schuin voor hem) en hebben al heel wat meegemaakt.

Ze hebben twee zonen en een dochter; Charlotte werd na haar geboorte getroffen door leukemie en overleefde door hun gezamenlijke beslissing haar niet te laten behandelen. In 2012 verhuisden ze met het hele gezin naar Amerika voor zijn aanstelling aan Princeton.

Terug naar Nederland

En nu dus weer terug naar Nederland, in verband met zijn ministerschap. In 2019 deelden Pia en Robbert hun relatiegeheimen in Nouveau. En daaruit blijkt dat ze het samen best gaan redden, ook in deze nieuwe fase van hun leven. Omdat ze zich bij elkaar zo veilig voelen dat ze elk avontuur aandurven.

Het begon in een schuurtje

Eigenlijk begon Dijkgraafs leven pas met Pia. Voordien voelde hij (je bent mathematisch fysicus of niet) zich 'een soort punt die boven het vlak zweeft.'

"Begin jaren tachtig was ik een heel verlegen natuurkundestudent, niet goed in staat om contact te maken," zegt hij in Nouveau. "Ook niet met dat leuke meisje dat ergens boven mij woonde. Maar die nacht dat ze bij me aanklopte, vonden we elkaar.

Én Tijgertje (een kitten dat opgesloten zat tussen het plafond en het net gerepareerde dak van het schuurtje, waar ze na zijn bevrijding samen voor besloten te zorgen). We hebben altijd tevreden huisdieren gehad, en nog steeds, maar Tijgertje sloeg alles. Ik heb nooit meer zo’n gelukkige kat gezien."

Buitenstaander 

"Tot ik Pia ontmoette, had ik me altijd een buitenstaander gevoeld. Een punt die een beetje boven het vlak zweeft. Maar in Pia herkende ik me direct. Ze had een heel eigen kijk op de wereld, niet van die prefab meningen die je van anderen hoorde.

Door haar werd alles anders. Daarvóór kreeg ik voortdurend boodschappen op me af, van thuis, van school, van vrienden. En ineens kon ik die ballast loslaten. Ik besefte dat het gewoon over mezelf ging. Achteraf zeg ik: toen begon mijn leven pas echt.   

Samen sterker

Niet dat de toekomst meteen helder was. Pia was zoekende, net als ik. Dan denk je: twee onzekere mensen bij elkaar, dat maakt nog onzekerder.

Maar het gaf juist zelfvertrouwen, zo van: wacht even, met ons tweeën durven we het avontuur aan te gaan. Pia was degene die zei: “Zeg, je hele huis staat vol met schilderijen, zou je dáár niet iets mee gaan doen?”

Zelf zette ze haar studie Nederlands aan de kant. Op foto’s uit die tijd zien we er best rebels uit: leren jacks, puntschoenen, ik met een rockerkuif. Terwijl we aan de andere kant bijna burgerlijk samenwoonden, als een middelbaar stel.

Die twee polen vormden een gouden combinatie. We vonden rust bij elkaar, een veilige basis. En aan de andere kant was er naar de buitenwereld een gevoel van: kom maar op. Dat gevoel is er nog steeds."

Foto's (c) Roger Neve / Nouveau DPG Media 2022, foto met Mark Rutte (c) ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in