Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Als je man minister wordt: Pia de Jong en Robbert Dijkgraaf

'Mijn leven begon pas echt met Pia.' Schrijver en columnist Pia de Jong is getrouwd met wetenschapper Robbert Dijkgraaf (61), hoogleraar mathematische fysica aan de Universiteit van Amsterdam en directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton (VS). Wat kan hij niet?   Je kent 'm missc...

Als je man minister wordt: Pia de Jong en Robbert Dijkgraaf

'Mijn leven begon pas echt met Pia.'

Schrijver en columnist Pia de Jong is getrouwd met wetenschapper Robbert Dijkgraaf (61), hoogleraar mathematische fysica aan de Universiteit van Amsterdam en directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton (VS).

Wat kan hij niet?  

Je kent 'm misschien nog van zijn boeiende tv-colleges in 'De wereld draait door'.

Hij kan bovendien goed schilderen, muziek maken en maakte ooit zijn eigen kleren #renaissanceman.

En nu: minister

Dijkgraaf staat aan de vooravond van een nieuw avontuur, als de nieuwe minister van Onderwijs. Reken maar dat dit invloed zal hebben op zijn relatie met De Jong. Ministers maken lange dagen van vaak zestien tot achttien uur.

Ze gaan niet alleen over het beleid vormgeven en uitwerken, maar worden ook om de haverklap naar de Tweede Kamer geroepen voor debatten die meestal uit een herhaling van zetten bestaan.

Dijkgraafs gesprek met beoogd premier Mark Rutte had online plaats, Robbert zat nog in quarantaine in een hotel

's Avonds (en 's nachts) brieven aan de kamer voorbereiden. Maandag en dinsdag werk op het departement en vragenuurtje. Daarna de debatten, op vrijdag de ministerraad, in het weekend alle stukken lezen voor de debatten van de volgende week. Geen wonder dat er in de vorige kabinetsperiode nogal wat bewindslieden (en Kamerleden) omvielen.

Sterk thuisfront  

Interviews
  • Roger Neve