Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Ingrid Thijssen: "Het bedrijfsleven moet eerlijke kansen bieden"

Ingrid Thijssen: "Het bedrijfsleven moet eerlijke kansen bieden"

De nieuwe voorzitter van VNO-NCW heeft een verfrissende visie.

In onze serie 'Vrouw aan de top' vandaag Ingrid Thijssen (1968, moeder van twee tienerzoons), in 2016 uitgeroepen tot topvrouw van het jaar. Ze was eerst directeur vervoer bij de NS. In  deze baan knipte ze soms als conducteur kaartjes of stond ze met een veiligheidshelm op tussen de monteurs om erachter te komen wat er leefde.

Later werd ze de baas van netbeheerder Alliander en Vorig jaar september werd Thijssen voorzitter van VNO-NCW, de invloedrijke werkgeversorganisatie, als eerste vrouw in deze functie. Ze landde er hartje coronacrisis, met als achterban veel wanhopige ondernemers, en moest meteen alle zeilen bijzetten om een beter derde steunpakket uit te onderhandelen met minister Koolmees.

"Iedereen denkt dat bedrijven overeind gehouden worden, maar ze moeten maandelijks toeleggen"

"Bij de getroffen ondernemers is sprake van een sociaal drama," zegt Thijssen in de Volkskrant. "Ze zijn al maanden dicht, sommigen al een jaar. Ze moeten hun pensioenpot aanspreken, of het spaargeld voor hun kinderen, belastingbetaling wordt uitgesteld en dat loopt op tot een schuld. Iedereen denkt dat ze overeind gehouden worden, maar ze moeten maandelijks toeleggen. Dit nog los van het principiële punt dat als je door overheid gesloten wordt, je eigenlijk honderd procent van je kosten gecompenseerd moet krijgen."

Er kwam een beter pakket, ze is triest genoeg alweer bezig met de volgende ronde en maakt zich zorgen over het feit dat alle partijen de lasten van het bedrijfsleven willen verhogen, om de kosten van de crisis te betalen.

"We moeten het land overdragen aan een volgende generatie, zonder milieuschuld en zonder sociale schuld"

Zelf heeft Thijssen een andere visie voor de toekomst. "Onze bril moet de komende tien jaar niet meer alleen afgesteld staan op economische groei, we moeten ook kijken naar brede welvaart," zegt ze. "Ik vind echt dat het bedrijfsleven ook verantwoordelijkheid moet gaan nemen voor verduurzaming, voor eerlijke kansen. We moeten het land overdragen aan een volgende generatie, zonder milieuschuld en zonder sociale schuld."

Het is een nieuw geluid voor een club die het eerst vooral over winst maken had, maar het past bij Thijssen die naar haar gevoel luistert en intuïtief werkt – "vrouwelijke kwaliteiten" die hard nodig zijn aan de top", zoals ze regelmatig zegt.

"Het betekent dat we aan de slag moeten met een aantal grote vraagstukken," aldus Thijssen. "Hoe stoppen we de opwarming van de aarde? Hoe regelen we de energietransitie die daarvoor nodig is? Hoe gaan we om met de toenemende kosten van de gezondheidszorg? Wat kunnen we doen om de veranderingen op de arbeidsmarkt als gevolg van digitalisering in goede banen te leiden?"

"Ik ben ervan overtuigd dat het bedrijfsleven hier een cruciale rol in kan spelen. Dus wat is dan een mooiere plek om daaraan te werken dan hier op deze positie? Ik ben bovendien iemand die het ook leuk vindt om een achterban te vertegenwoordigen. Ik vind het dan ook een eer dat ik dat voor de ondernemers van Nederland mag doen."

'Ik ben echt aangenaam verrast door waar ondernemers allemaal al mee bezig zijn'

De bereidwilligheid van haar achterban is er: "De wil om bij te dragen aan de grote vraagstukken is er absoluut. Ik heb de afgelopen maanden al met heel veel ondernemers kennis gemaakt en – het is misschien gek om te zeggen – ik ben echt aangenaam verrast en onder de indruk van waar ondernemers allemaal al mee bezig zijn. Nog heel veel meer dan ik al wist."

'Zonder het bedrijfsleven geen goede samenleving en andersom'

Waar ze vooral aan wil werken is wederzijds vertrouwen: "Het bedrijfsleven krijgt niet de populariteitsprijs op dit moment, dat is waar. Daarom is het ook zo belangrijk dat bedrijven laten zien wat hun maatschappelijke bijdrage is. Ik ben geen ondernemer tegengekomen die er niet mee bezig is.

Het is ook belangrijk dat bedrijven de dialoog aangaan en in de media optreden. Ik zou willen dat we wat minder in tegenstellingen zouden denken tussen bedrijven en de samenleving. Zonder het bedrijfsleven geen goede samenleving en andersom."

En hoe is het nu om de allereerste vrouwelijke voorzitter van het ultieme Old Boys Network te zijn? "Dat zegt mij persoonlijk niet zoveel. Maar het is natuurlijk wel belangrijk voor jonge vrouwen om voorbeelden te zien van vrouwen op dit soort posities. Zodat ze zien dat dat normaal en bereikbaar is."

Foto's (c) ANP en VNO-NCW, met dank aan Forum

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in