Burgers blijken verrassend genuanceerd te zijn.

Het is misschien je eerste, impulsieve reactie op akelig nieuws over diefstal of (dieren)mishandeling: de overtreder oppakken en voorgoed opsluiten.

Article continues after the ad

Laten mensen een zaak even bezinken, dat blijkt de strafeis van een burger vaak niet eens zo gek ver van die van de professional te verschillen. Als het erop aankomt, zijn mensen vaak genuanceerder dan ze zelf in eerste instantie denken.

Geef je mening over de strafmaat bij messenbezit en dierenmishandeling

Niet zo bekend is dat het Openbaar Ministerie regelmatig de mening van de bevolking peilt over misdaden en de daaraan gekoppelde strafmaat. Is de strafeis in de ogen van de samenleving te mild, te hoog of moet er op andere wijze bestraft worden? Momenteel staat er bijvoorbeeld een enquête live over de strafmaat voor messenbezit en welke straf er moet worden opgelegd bij dierenmishandeling. De resultaten worden meegenomen bij het aanpassen van de strafvorderingsrichtlijnen.

Je input kan zomaar leiden tot een wetswijziging

Het is voor het OM een manier om meer draagvlak te creëren voor opgelegde straffen. Er wordt bovendien echt iets met de bevindingen gedaan. "Tijdens eerdere raadplegingen bleek bijvoorbeeld dat burgers het met name erg vinden als er ingebroken wordt als iemand thuis is. En dan maakt het niet uit of dat overdag is of ’s nachts", legt Mariëtte Bode (56), landelijk hoofdadvocaat-generaal bij het Ressortsparket uit aan EditieNL. "Terwijl we dachten dat het nachtelijk uur veel strafverzwarender zou zijn. En dat heeft geleid tot een aanpassing in de richtlijn en dat heeft zelfs later tot een wetswijziging geleid. Dus dan nemen we expliciet mee wat mensen vinden."

Foto (c) Openbaar Ministerie

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in