Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Hoe Jackie Kennedy het Witte Huis redde

Van stoffig en saai naar geschiedenis en glamour! Morgen trekken de Bidens in het Witte Huis, dat door de jaren heen al heel wat renovaties heeft gekend. Zo ontwierp afzwaaiend First Lady Melania Trump een nieuw tapijt voor de Diplomatic Reception Room en pakte ze de Rozentuin aan.  Geen First La...

Hoe Jackie Kennedy het Witte Huis redde

Van stoffig en saai naar geschiedenis en glamour!

Morgen trekken de Bidens in het Witte Huis, dat door de jaren heen al heel wat renovaties heeft gekend. Zo ontwierp afzwaaiend First Lady Melania Trump een nieuw tapijt voor de Diplomatic Reception Room en pakte ze de Rozentuin aan. 

Geen First Lady heeft het Witte Huis echter zo veranderd als Jacqueline Kennedy. Het presidentschap van John F. Kennedy (JFK) bruiste op zich al...

...hij was als president een aantrekkelijke, nog vrij jonge man en een jonge vader.

Maar het was toch echt Jacqueline die de kroon was op het hele Kennedy-imago, als toonbeeld van schoonheid, stijl, gratie en een leuke moeder voor haar kleintjes zijn. Naast haar in de Rozentuin staat Farah Diba, de keizerin van Perzië, in 1962 op bezoek.

Toen de Kennedy's hun intrek namen aan 1600 Pennsylvania Avenue, was het interieur verouderd en een beetje verwaarloosd. Truman had de bouwconstructie weliswaar laten opknappen, maar daarna was er geen geld meer geweest om ook het interieur aan te pakken.

Jackie Kennedy's visie

Het was een allegaartje van stijlen. Jackie was bij de eerste rondleiding, gegeven door Mamie Eisenhower, dan ook niet erg enthousiast over het huis omdat er weinig historische dingen terug te vinden ware: "Het lijkt te zijn ingericht met meubels uit koopjeswinkels."

In de kamers stonden meubelen die volgens haar 'geschiedenis misten'. Op haar eerste dag als First Lady ging ze al aan de slag, met hulp van decorateur Sister Parish.

De familievertrekken moesten aantrekkelijker gemaakt worden...

...en geschikter voor een gezinsleven, er kwam bijvoorbeeld een nieuwe keuken en meer plaats voor de kinderen.

De Kennedy-touch

De fondsen die beschikbaar gesteld werden voor dit project waren al snel uitgeput. Jackie richtte een comité op om het restauratieproces te financieren.

Ze vroeg ook meubelexpert Henry du Pont om raad. Haar beleid werd in die tijd bijna niet opgemerkt, behalve in roddels die ontstonden over de hoge kosten.

"Zoals elke presidentsvrouw ben ik hier maar voor korte tijd,' zei Kennedy. "En voor alles vervliegt, voordat elke link met het verleden weg is, wil ik dit doen."

Witte Huis in ere hersteld

Later werd duidelijk dat ze de verschillende stijlen van Parish, du Pont en Boudin goed had gecombineerd. Ze liet ook een boekje over het Witte Huis maken. Met de opbrengsten daarvan betaalde ze de rest van de restauratie.

Door haar kwam er ook een wet die vastlegde dat meubels uit het Witte Huis eigendom werden van het historische Smithsonian Institute en dat ze niet konden worden meegenomen door vertrekkende ex-presidenten.

Jackie was van mening dat het huis uitstraling moest hebben, om hoge gasten te imponeren, zoals hier in 1961 koningin Elizabeth en prins Philip  

"Alles in het Witte Huis moet een reden hebben om daar te zijn," zei ze. "Het zou heiligschennis zijn om het 'opnieuw in te richten', een term die ik haat. Het moet worden hersteld, en dat heeft niets met decoratie te maken. Het is een kwestie van wetenschap. "

Kennedy als smaakmaker

Jackie wist het Witte Huis niet alleen een representatief karakter te geven, ze maakte er ook een showcase van de Amerikaanse presidentiële geschiedenis van. Waar met trots een staatsbezoek kon worden gegeven, zoals als hier in 1962: inkomend bezoek van Ivoorkust.

Later gaf ze op televisie een rondleiding door het gebouw, om haar restauratiewerk te laten zien. Die uitzending leverde een ere-Emmy op.

First Ladies schatplichtig aan Jackie

De restauratie was bijna voltooid toen op 22 november 1963 president Kennedy werd vermoord en er een voortijdig einde kwam aan Jackie's verblijf in het Witte Huis.

En hoewel de First Ladies na haar op hun beurt dingen hebben laten opknappen, hebben ze daarin allemaal haar lijn gevolgd: zorgen voor verbinding met het verleden. Bekende kamers in het gebouw, zoals de Green Room, de Blue Room, de Red Room en de Treaty Room, hebben nog steeds dezelfde stijl als waarin Kennedy ze achterliet.

Foto's (c) Brunopress, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in