Vicky Leandros in 1982
Vicky Leandros in 1982

Allemaal: 'Qu'après toi, je ne pourrai plus vivre, non plus viiiivre...'

Nu we aftellen naar het Eurovisie Songfestival in Rotterdam kijken we terug met bekende winnaars van ooit.

Zoals Vasiliki Papathanasiou, beter bekend als Vicky Leandros (71), een Eurovisie fenomeen dat er daadwerkelijk een mooie carrière aan overhield: ze verkocht meer dan 55 miljoen albums.

Article continues after the ad

Vicky is geboren in Griekenland, maar groeide op in Schleswig-Holstein, Duitsland, waar ze al jong liedjes maakte op de piano en op haar gitaar. Later trad ze ook op en werd wat bekender, in 1967 behaalde ze voor Luxemburg de vierde plaats met L 'Amour est Blue.

"Het Eurovisie was toen echt nog een festival met chansons," zegt ze. "Heel chique, heel serieus. Het heeft een enorme evolutie ondergaan en ik vind het mooi, hoe het tegenwoordig zo'n statement rond inclusiviteit is. Het is uniek in de wereld en het is me een eer deel uit te maken van de Eurovisie-familie."

Vier jaar later won ze, wéér voor Luxemburg, met Après Toi en had daarna vele hits in zowel de Duitse, Franse en Engelse taal. Een van de bekendste is ongetwijfeld  'Theo, wir fahr'n nach Lodz!' dat Vicky zo ferm zong dat Theo geen enkele keuze had. Ze zong ook in het Japans, dat ze fonetisch inzong – ze was er een enorme ster.

Vicky beleefde haar gloriejaren in de seventies, met eigen tv-shows en grote hits, maar werkte ook in de jaren tachtig en negentig nog altijd gestaan.

Vanaf 2006 was ze twee jaar raadslid en loco-burgemeester in de Griekse havenstad Piraeus. Ze deed het prima, maar haakte toch voortijdig af: "Ik had de werkdruk onderschat en het was niet te combineren met de verplichtingen van mijn zangcarrière."

Aan stoppen moet ze niet denken: "Ik voel me niet oud genoeg om met pensioen te gaan. In tegendeel, ik heb mijn hele leven gewerkt en ik hou van liedjes componeren. Zingen is mijn passie, ik ben blij met mijn oude fans en mijn nieuwe publiek, zoals de gay community – dit is allemaal veel te leuk om in te ruilen voor een rustig leven."

Vicky was tussen 1982 en 1986 getrouwd met Griekse ondernemer Ivan Zissiadis, met wie ze zoon Leandros Zissiadis (1980) kreeg. Het huwelijk eindigde in een vechtscheiding, waarbij Ivan Leandros ontvoerde.

Daarna trouwde ze Enno von Ruffin, zoon van Freiherr Franz von Ruffin waarmee ze deel ging uitmaken van de Duitse landadel. Ze woonden op landgoed Gut Basthorst en kregen twee dochters: Maximiliane (1985) en Alessandra (1986).

Leandros woont tegenwoordig in de buurt van Hamburg "want daar wonen mijn kinderen en kleinkinderen en daar ben ik graag bij in de buurt, bij hen kom ik tot rust", maar is ook vaak te vinden in haar 'tweede thuis': Berlijn. Gaat ze kijken, volgende week? "Ik zit aan de buis gekluisterd."  

Foto's (c) Brunopress, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in