'Ik haatte J’aime la vie, maar nu vind ik het een tof nummer.'

Met het oog op het naderende Eurovisie Songfestival – dinsdag 18 mei gaan de feestelijkheden in Rotterdam van start – kijken we de komende dagen terug op bekende deelnemers en hoe het hen verging. Zoals: Sandra Kim!

Ze was pas 13 jaar toen ze het Eurovisie Songfestival won. Met J’aime la vie was de Vlaamse Sandra Kim in het Noorse Bergen in 1986 met 176 punten de duidelijke winnares.

Article continues after the ad

In het jaar waarin Frizzle Sizzle voor Nederland dertiende werd, kreeg de loopbaan van de als Sandra Caldarone geboren zangeres een kickstart. Onder de artiestennaam Sandra Kim, een afgeleide van de in de jaren 80 populaire Britse Kim Wilde.

De tragiek van Sandra Kim is dat anno 2021 vrijwel niemand een ander liedje van haar kan noemen dan J’aime la vie. Waarschijnlijk komt ze nooit meer los van dat muzikale Swiebertje-effect. Zelf noemde ze haar winst in Bergen later ‘een vergiftigd geschenk’. Een leven lang werd Sandra Kim vooral in België gevraagd voor bedrijfs- of Songfestivalfeestjes.

Ze bracht nog wel eigen liedjes uit, maar die waren niet of slechts in geringe mate succesvol. De zangeres dook in het musicalgenre (Les Misérables, Musicals from the heart) en raapte in deze eeuw nog wat euro’s bijeen door in reclamespotjes op te duiken met aangepaste versies van J’aime la vie.

Waar ze voor altijd in de vergetelheid dreigde te raken – voor de jongste generaties is 1986 mijlenver weg – bracht een populair tv-programma vorig jaar enige verlossing. Net als in Nederland was ook bij onze zuiderburen The Masked Singer een kijkcijfersucces.

'Naar het Songfestival keken wel meer mensen'

Sandra Kim zat ironisch genoeg in het pak van de koningin, maar die status maakte ze wel waar. Ze bleef tot het laatste moment in de race en won zo het programma. De finale trok 2 miljoen kijkers. ,,Naar het Songfestival keken wel meer mensen’’, grapte ze.

Op het podium van The Masked Singer trad Kim tot haar afschuw op in een witte jurk. ,,Ik ben twee keer in het wit getrouwd, dus dit was de derde keer in het wit. Verder treed ik altijd op in een broek’’, aldus de zangeres, die met haar tweede man Jurgen Delanghe graag kinderen had gewild, maar het was ze niet gegeven. ,,We hebben veel pogingen gedaan, maar na een tijd was ik het zat, werd ik er zelfs depressief van’’, vertelde ze vorig jaar aan de Vlaamse Story. ,,Ik heb eraan gedacht een kind te adopteren, maar dat wilde Jurgen niet.’’

Kim staat sinds haar deelname aan The Masked Singer weer in de spotlights en hoopt op een impuls voor haar loopbaan. ,,Het is geen comeback, want ik ben altijd blijven zingen, maar het is misschien wel een nieuwe start’’, zei ze na haar overwinning tegen Belgische media.

Dat ze nooit loskomt van haar Songfestivaldeelname, neemt ze voor lief. ,,Ik ben de enige Belgische winnaar ooit, dus ik begrijp dat. Hoewel het soms vermoeiend is. Het is voor mij een ander leven, een andere Sandra. Ik was toen een meisje van 13, nu ben ik 48. In die tijd haatte ik J’aime la vie, ik vond het iets voor kleine meisjes. Nu vind ik het een tof nummer. En als ik op het podium sta, moet ik het wel zingen. De mensen wachten er elke keer weer op.’

Foto's © Brunopress, ANP. Dit artikel stond eerder in het Algemeen Dagblad

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in