Het Eurovisie wonnen ze niet, bekend werden ze wél.

Het Spaanse discoduo Baccara bestond uit Mayte Mateos (1951) en María Mendiola (1952) en was in 1978 de bekendste act die meedeed aan het Eurovisie Songfestival. Met 'Yes Sir, I Can Boogie' en 'Sorry, I'm a Lady' scoorden ze eerder al  monsterhits.

Mayte en María deden voor Luxemburg mee aan het songfestival met 'Parlez-vous Français?' De verwachtingen waren hooggespannen, maar ze kwamen niet verder dan de 7de plek.

Ook dit nummer werd echter weer een enorme hit, dus dat moet een troost zijn geweest. Van de winnaar – Israël met 'Ah-Bah-Nee-Bee' – heeft verder nooit meer iemand iets gehoord, dus commercieel trok Baccara aan het langste eind.

Article continues after the ad

In 1980 ging Baccara met ruzie uit elkaar: Mendiola was van mening dat ze niet genoeg zang had op de single Sleepy Time Toy en dat het niet onder de naam Baccara had mochten worden uitgebracht omdat het meer een solo van Mateos was.

Na een rechtszaak werden 250.000 platen teruggehaald en in een nieuwe mix uitgebracht, maar de verhoudingen waren toen al zo verpest dat beide diva's solo verder gingen, allebei onder de naam Baccara, overigens zonder het succes dat ze samen hadden. Heel knap: de dames zijn ondanks de professionele breuk vriendinnen gebleven. 'Yes Sir, I Can Boogie' werd in 2020 opnieuw een hit, nadat het Schotse voetbalteam het omarmde als hun lied voor het EK. De kans is groot dat het om die reden deze zomer weer overal te horen zal zijn.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in