Beide vrouwen zijn niet gespaard door het leven.

In 1974 wonnen Agnetha Fältskog (71) en Anni-Frid Lyngstad samen met Benny Anderson en Bjorn Ulvaeus het Eurovisie Songfestival met de popkraker Waterloo.

Aan de band en de bandleden heeft Agnetha goede herinneringen...

..."we hadden het ontzettend leuk, niemand was de baas, ieder had een eigen inbreng". Vele hits volgden.

Article continues after the ad

Het leven als wereldster viel haar echter zwaar. Geen van de leden van ABBA was dol op toeren, maar Agnetha had er nog het meeste moeite mee, door intense vliegangst, plankenkoorts, pleinvrees, vrees voor mensenmassa's en hoogtevrees.

"Niemand die voor een schreeuwend, kokend, hysterisch publiek heeft gestaan, kan onder koude rillingen uitkomen," zegt ze. "Het verschil tussen feest en boosaardigheid is gering."

Ze vond het vooral heel zwaar bij haar jonge kinderen weg te zijn tijdens tournees: hier met baby Linda, in 1973.

Dit is Linda Ulvaeus, eind jaren zeventig, met haar ouders. 

Toen de band in 1982 uit elkaar ging, had Fältskog nog een paar jaar succes als soloartiest – waarbij ze zich altijd per bus verplaatste - voor ze zich in 1988 zeventien jaar terugtrok uit de muziek: "Ik wilde alleen maar stil en rustig leven."

De tussenliggende jaren waren zwaar: ze trouwde in het geheim met chirurg Thomas Sonnefeld, maar scheidde al na drie jaar, in 1993 – pas door de scheiding werd bekend dat ze voor de tweede  keer getrouwd was. Een jaar later pleegde haar moeder zelfmoord, in 1995 stierf Agnetha's vader, waardoor haar depressie allemaal maar erger werd. "Er was een periode waarin de muziek stil viel," zegt ze daarover. "Zowel in mezelf als om me heen.

Een curieuze periode in haar leven was haar relatie met de Nederlandse heftruckchauffeur Gert van der Graaf, met wie ze tussen 1997 en 1999 wat had. Toen ze er een punt achter zette, stalkte hij haar jarenlang, wat ook niets deed voor haar mentale gezondheid. Agnetha leefde teruggetrokken en bracht haar dagen door met paardrijden, astrologie en yoga.

In 2004 bracht ze weer muziek uit en vanaf dat moment verscheen ze ook weer wat vaker in het openbaar. Fältskog woont op een eilandje in de archipel van Stockholm met haar kinderen uit het huwelijk met ABBA's Bjorn, Christian en Linda. Ze heeft vier kleinkinderen waar ze dol op is.  

Anni-Frid werd een prinses

Ook voor Anni-Frid (75) liep na ABBA ("We voelden ons soms royals, het was verbijsterend, maar ook vervreemdend") niet alles over rozen. Net als bij Agnetha stond haar solocarrière stond niet in verhouding met de successen die ze met de band had gehad, al bleef ze wel actiever in de muziek en het openbare leven dan haar blonde collega.

"Ik moet vast een record hebben in het niet halen van de hitparade," zegt ze, maar ze zit er niet echt mee: "Rijk en beroemd zijn staan niet gelijk aan geluk, de druk werd me wel eens te veel."

Ze besteedt de laatst jaren veel tijd aan milieubescherming. "Mijn betrokkenheid hierbij is geen hobby of een tweede baan," zegt ze. "Het is een manier van leven die recht uit mijn hart komt."

Ze is nuchter over het feit dat ABBA nog altijd zo populair is. "De internationale media proberen een soort hysterie rond ABBA te creëren die er niet is. Ze proberen een mythe van ons te maken, waar we niet echt op zitten te wachten."

Frida heeft twee kinderen, Hans en Ann Lise-Lotte uit haar huwelijk met Ragnar Frederiksson, waarvan ze al was gescheiden toen ABBA in beeld kwam.

Met ABBA's Benny Anderson was ze tien jaar samen, in 1982 verhuisde ze naar Zwitserland om in te trekken bij haar vriend, een adellijke architect: prins Heinrich Ruzzo von Reuss, graaf van Plauen, in het familiekasteel.

De prins had nog met koning Carl Gustaf van Zweden op kostschool gezeten...

Close friends 💗

Posted by Frida - Lyngstad- Forever on Wednesday, 12 May 2021

...zo leerde Anni-Frid de Zweedse koninklijke familie goed kennen en werd ze een heel goede vriendin van koningin Silvia.

In 1998 sloeg het noodlot toe toen Frida's dochter Ann Lise-Lotte om het leven kwam bij een auto-ongeluk. Een jaar later stierf ↑ Heinrich aan lymfklierkanker. Anni-Frid heeft nu een relatie met Henry Smith, de 5de burggraaf Hambledon, met wie ze in Zermatt en deels op Majorca woont.

"Ik heb geleerd nooit nooit te zeggen," aldus Lyngstad. "Je weet gewoon niet wat er kan gebeuren. Maar ik heb nu een leeftijd waarop je het wat rustiger aan gaat doen. Maar ik geniet nog altijd van zingen. Ik zing nog altijd – thuis."

Foto's (c) Brunopress, Getty Images  

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in