Madeline en Hillary in Praag, 2011
Madeline en Hillary in Praag, 2011

‘De engelen kunnen maar beter hun mooiste broches dragen.’

Op 23 maart overleed Madeleine Albright (84), de eerste vrouwelijke minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten. Gisteren was er een herdenkingsdienst voor deze powervrouw, waar onder andere haar collega en vriendin Hillary Clinton (74) sprak.

Madeleine en Hillary in 2016

Article continues after the ad

“Ze was niet klein te krijgen, heel geestig, erg stijlvol en altijd klaar om een grapje te maken,” aldus Clinton. “In vriendschappen gaf ze je dezelfde energie als die ze in haar diplomatie stak."

Madeleine en Hillary in 2013

"En ja, het is waar: ze leerde de minister van Buitenlandse Zaken van Botswana de ‘Macarena’ en sneakte in Buenos Aires eerder weg van een officieel moment om een tango te gaan dansen."

Madeleine en Chelsea Clinton in 2006

"Ze kreeg zelfs een uitnodiging voor Dancing With The Stars, nadat ze op Chelsea’s bruiloft de dansvloer liet vonken in de armen van – en ik zeg dit met nadruk – een veel jongere, erg knappe jongeman.”

Madeleine en Hillary op een reünie van Wellesley in 2010

Hillary vertelde dat ze elkaar ‘59 en ‘69 noemden, naar de jaartallen waarop ze waren afgestudeerd aan Wellesley. En hoe ze in dienst van de overheid de wereld over waren gereisd.

Andere stortbui, Costa Rica in 1997

"Van Madeleine’s geliefde Praag ‘waar we in een stortbui terecht kwamen, maar we moesten zo ontzettend lachen dat we het amper opmerkten’ tot de Hollywood-set van Madame Secretary, een favoriet programma waarin ze allebei te zien waren, samen met een andere collega van BuZa: Colin Powell.

Madeleine, Colin en Hillary in 2014

“Madeleine maakte voortdurend haar punt bij de scriptschrijver en zei dan: ‘Dat zou in het echt nooit zo gebeurd zijn.’ Uiteindelijk zei Colin: ‘Madeleine, het is fictie, het is een verhaal.’ Waarop ze zei: ‘Dat wéét ik, maar ik wil dat ze het goed vertellen.’”

Albright liet zich niet piepelen door overheidsbewakers in China, maar liep gewoon langs hen heen om met activisten te spreken. Ze was ook niet onder de indruk van trage dictators of dwarsliggende ambassadeurs.

“Madeline sprak hen er kordaat op aan,” aldus Clinton. “En voor het geval ze het nóg niet door hadden, speldde ze haar slakkenbroche op, als teken van haar ongeduld.”

Clinton prees ook Madeleine’s gevoel voor sisterhood en hoe ze zich haar leven lang had ingezet om andere vrouwen aan te jagen en kansen te geven. “Dus de engelen kunnen maar beter hun mooiste broches dragen en hun dansschoenen aantrekken, want zoals Madeleine zei: ‘Er is een speciale plek in de hel voor vrouwen die andere vrouwen niet steunen’. Iemand zoals zij kennen ze daarboven nog niet.”

“We moeten haar wijsheid en haar toewijding in ere houden,” zei Hillary. “Kom in opstand tegen dictators en demagogen van oorlogszones tot in de zalen van ons eigen Capitool. Verdedig de democratie in ons eigen land even krachtig als we dat elders doen. Laat de idealen van een land dat een 11-jarige vluchteling, die de haven van New York invoer op de SS American en haar minister van Buitenlandse Zaken liet worden, je norm zijn.”  

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in