Van de bruisende jetset naar de bajes.

Opeens is haar naam voorpaginanieuws: Ghislaine Maxwell (58), handlanger en vertrouweling van Jeffrey Epstein, de wegens pedofilie veroordeelde multimiljonair die vorig jaar augustus zelfmoord pleegde in de cel. Ruim een jaar wist ze uit de handen te blijven van de FBI, maar vorige week is ze gearresteerd op haar riante onderduikadres in Bradford. New Hampshire.

(c) BSR Agency

Article continues after the ad

Ze kocht het afgelegen huis cash om geen sporen na te laten en wordt er onder meer van beschuldigd minderjarige meisjes geronseld te hebben voor de topbankier en meineed gepleegd te hebben. Dit voor een vrouw die opgroeide als een prinses – hoe heeft het zo ver kunnen komen?

(c) Getty Images

Ghislaine is geboren in Maisons-Laffitte als negende en jongste kind van Française Elisabeth Meynard en schatrijke mediamagnaat Robert Maxwell. Ze staat hier rechts, op haar zevende, met haar zussen Isabel, Anne, Christine.

(c) Eugene Starostin / Wikimedia

Haar jeugd was idyllisch, ze groeide op in Headington Hill, een landgoed met 53 kamers in de buurt van Oxford. Als kind nam ze al risico en haalde ze gevaarlijke stunts uit en wist zich dan onder straf uit te kletsen.

(c) Getty Images

Ze ging naar kostschool – Marlborough College, waar ook de hertogin van Cambridge en prinses Eugenie later heengingen – en daarna studeren in Oxford. Met haar studie heeft Ghislaine nooit iets gedaan, in de jaren tachtig ontwikkelde ze zich vooral tot een fulltime socialite in Londen en aan boord van de Lady Ghislaine, het luxe jacht van haar vader. Ze was Roberts lievelingskind en erfde zijn 'bombastische charisma', deze foto van hen werd in 1984 gemaakt. 

(c) Andrew Rutherford / Wikmedia

Vanaf 1990 begonnen de eerste controverses rond Ghislaine, als ze in voor haar vader een envelop in New York aflevert die onderdeel was van zijn plot om 200 miljoen dollar van Berlitz aandeelhouders te stelen. Robert maakte haar zijn zaakwaarnemer in New York en verdronk in 1991 na een val van de Ghislaine in de buurt van de Canarische Eilanden. Hij zou van boord zijn gevallen na een hartaanval, anderen denken dat hij zelfmoord pleegde omdat zijn imperium op het punt stond om te vallen, Ghislaine denkt dat hij vermoord is.

(c) Getty Images

Na zijn dood werd vastgesteld dat Robert Maxwell frauduleus het pensioenvermogen van zijn Mirror Group Newspapers had gebruikt om de prijs per aandeel te verhogen. Er bleek 440 miljoen dollar te ontbreken in de eigendommen van de pensioenfondsen hetgeen de erven Maxwell en de Britse regering de plicht oplegde de getroffen 32.000 rechthebbenden terug te betalen. Het pensioenschandaal weerhield Ghislaine er niet van om per Concorde tussen Europa en New York te blijven pendelen. Ze settelde zich in Manhattan, was goed bevriend met Ivana Trump en ontpopte zich ook tussen de Park Avenue Prinsessen als een gewilde socialite.

(c) Getty Images

In deze tijd leerde Ghislaine Jeffrey Epstein kennen. Ze hadden een paar jaar een romantische relatie, later werd ze volgens insiders meer de algemeen manager van zijn leven, maar ze bleef zijn 'no 1 girlfriend'. In een profiel in Vanity Fair uit 2003 noemde Jeffrey haar "mijn beste vriendin." Opmerkelijk genoeg voor iemand die zo graag uitging en onder de mensen was, trok Ghislaine zich rond 2008 steeds meer terug uit het openbare leven en opereerde ze vooral in de kringen van Epstein, op zijn eiland en in zijn huizen.

(c) BSR Agency

Inmiddels is duidelijk hoe ranzig haar rol in zijn leven was: Maxwall was zijn madam die jonge meisjes lokte en groomde om ze klaar te stomen als seksslavinnen. Ze deed alsof ze geïnteresseerd was in het leven van de meisjes en raakte bevriend met hen. Epstein en Maxwell namen hen bijvoorbeeld mee naar de film en gingen samen shoppen. Daarnaast betaalden ze voor hun studies, waardoor de meisjes het gevoel kregen dat ze bij hen in het krijt stonden.

(c) Brunopress

Voorts normaliseerde Maxwell seksueel geweld bij de slachtoffers. Ze kleedde zich uit in hun bijzijn en sprak met de meisjes over seks. Uiteindelijk misbruikte Epstein de slachtoffers. In sommige gevallen vergreep ook Maxwell zich aan de slachtoffers, aldus aanklager Audrey Strauss. Maxwell leidde een coterie aan jonge vrouwen die voor haar werkten en riskeert 35 jaar cel voor haar enorme aandeel in de zaak.

(c) Brunopress

Of het zover zal komen, is de vraag want Ghislaine is een intelligente vrouw die behoorlijk wat onderhandelingsmateriaal achter de hand heeft. Zo weet ze alles van wat zich bij Epstein afspeelde en heeft ze volgens een vroegere vriend bovendien kopieën van alle sekstapes die Jeffrey Epstein maakte in haar bezit. Die zou ze willen gebruiken om haar eigen hachje te redden, als een soort verzekeringspolis, in ruil voor strafvermindering. Het gaat om beelden van soms bekende en soms machtige mannen, namen als prins Andrew, Bill Clinton, Donald Trump (die zegt 15 jaar geleden afstand van Epstein te hebben genoem en miljardair Les Wexner gonzen rond.

In een interview met het Australische nieuwsmagazine ‘60 Minutes’ reageerde het bekendste slachtoffer van Epstein op de arrestatie van Maxwell. "Prins Andrew kan maar beter ongerust zijn,"zegt Virginia Guiffre. "Het kan Ghislaine niet schelen wie ze aan het kruis nagelt, ze geeft enkel om zichzelf."

Virginia werd naar eigen zeggen tot drie keer toe gedwongen om seks te hebben met de prins. Bij een van die keren was ze nog minderjarig. "Ghislaine heeft zo veel levens kapotgemaakt, zij hoort zonder enige twijfel in de cel", aldus Giuffre. "Maar vergis je niet, Epsteins netwerk was enorm. Er waren nóg een heleboel vrouwen die zijn perverse ideeën volgden en daar hun voordeel uit haalden. Jeffrey was een zieke pedofiel, maar Ghislaine en die dames pakten het veel gewiekster aan. Ze verdienen allemaal dezelfde straf."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in