'Naar bekende vrouwen zouden we wél luisteren.'

Het is even schrikken voor wie in Milaan over straat loopt. Links en rechts zie je posters met bekende vrouwen, zoals de hertogin van Cambridge, Kamala Harris en  koningin Letizia die met photoshop behoorlijk toegetakeld zijn.

"Zij heeft hem aangegeven", zo staat er op elke poster te lezen. "Maar niemand wilde naar haar luisteren. Ze werd aan haar lot overgelaten. En nu heeft hij haar vermoord."

Article continues after the ad

Het gaat om een campagne van het Spaanse Ministerie van Gelijkheid in samenwerking met de Italiaanse kunstenaar AleXsandro Palombo, die huiselijk geweld onder de aandacht willen brengen.

Men hekelt vooral het gebrek aan steun vanuit de overheid voor vrouwelijke slachtoffers. "We willen de zwakke beleidsreacties op het probleem van gendergerelateerd geweld aan de kaak stellen," luidt het persbericht. "Want waarom zou een vrouw huiselijk geweld nog komen melden, als ze achteraf totaal niet beschermd wordt door eender welke instelling, en alsnog wordt vermoord?" 

De posters waren al te zien in de straten van Frankrijk, Spanje en Italië. Gezien het feit dat geen van de vrouwen die is afgebeeld een claim op het portretrecht heeft gedaan, staan ze achter de campagne, al zal een royal daar geen mededelingen over doen.

Het is niet de eerste keer dat AleXandro Palombo zo’n campagne in het leven roept. In 2020 werkte hij aan de ‘Fighting For Life’-campagne, ook rond huiselijk geweld.

Daarvoor gebruikte hij de gehavende gezichten van onder anderen presidentsvrouwen Brigitte Macron en Michelle Obama en bondskanselier Angela Merkel. "Als deze bekende vrouwen iets zouden zeggen, zouden we wel meteen luisteren", zegt hij. "Waarom dan niet naar andere vrouwen?"

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in