In de aanloop naar Vrouwendag wéér een topvrouw in beeld.

Herna Verhagen (55) is CEO van PostNL en staat bekend als een van de beste bestuurders van Nederland. Ze is de eerste vrouwelijke baas van een Nederlands beursgenoteerd bedrijf en begon er in 1993 toen het bedrijf nog PTT Post heette.

Met hard werken klom ze naar de top. Verhagen wordt geroemd om haar menselijke stijl van leidinggeven en wordt regelmatig getipt als toekomstig minister. Ze is getrouwd en heeft geen kinderen. Door de jaren heen vond ze wel het een en ander van vrouwen, carrière maken en leiding geven.

Omgaan met mensen

Herna vertelt vol warmte over haar jeugd in Veghel bij ouders die haar stimuleerden haar eigen keuzes te maken en niet streng waren. Zo geeft ze zelf ook leiding: "Ik accepteer mensen zoals ze zijn. Bij iedereen is de diamant anders geslepen. Je moet niet proberen die diamant anders te slijpen: mijn taak is om hem te laten glanzen."

Article continues after the ad

Thuis op de werkvloer

Verhagen is een vrouw van de praktijk. Ze mag dan in een NAVO-adviesgroep zitten, als dingen niet goed lopen op de werkvloer, staat ze al snel tussen de postsorteerders aan de machine om te kijken waar het aan schort.

"Voor mij ligt daar de basis’’, zegt Verhagen. "Als je niet weet wat er leeft bij je eigen mensen, hoe moet je dan de toekomst en de strategie van je bedrijf vormgeven?’’

Bereikbaar zijn

Ze neemt haar verantwoordelijkheid: "Ik ben 24/7 beschikbaar. In het weekend schakel ik wel wat af, dan is er ook tijd voor andere dingen die ik belangrijk vind, voor mijn ouders en voor vrienden. Maar als het moet, dan ben ik er."

Keuzes maken 

Verhagen denkt dat ze ook met kinderen carrière had kunnen maken. "Ik geloof ook dat je dit werk kunt doen als je een gezin hebt. Je moet gewoon plannen en harde keuzes maken: wanneer wil ik thuis zijn en wanneer niet?

Een etmaal telt nu eenmaal 24 uur. Je kunt niet 12 uur thuis zijn, 12 uur werken én 4 uur leuke dingen doen. Je moet trouw zijn aan wat je belangrijk vindt. Als je kind klaar is op school, haal je het op. Dan werk je ’s avonds een paar uur langer door. Er zijn ook veel mannen die dat doen, hè. Ik vind het gewoon een non-issue."

Voorbeeldfunctie

Vindt ze zichzelf een rolmodel? "Vroeger niet, maar als vrouwelijke ceo heb ik geleerd een voorbeeld te zijn. Ik ben er nu heel bewust mee bezig, bijvoorbeeld door talentvolle vrouwen bij andere bedrijven te coachen. En bij PostNL zet ik me er voor in dat directeursposten diverser worden bezet.

Het is belangrijk om op de werkvloer te mixen. Diverse teams leiden tot betere resultaten en het is ook leuker. Alles wat schuurt, glanst. Ik geloof daar heel erg in. Mensen denken bij mij al snel aan man/vrouw, maar ik vind meer culturele diversiteit en mensen met verschillende competenties belangrijker. We hebben 17 miljoen Nederlanders als onze klanten en die willen wij allemaal bedienen. Om dat goed te kunnen doen, moet je ook verschillende mensen binnenhalen. Daarnaast wil je als bedrijf geen talent onbenut laten."

Foto's © Brunopress, ANP, met dank aan Algemeen Dagblad 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in