Kleding is óók een manier van communiceren. 

Nouveau's hoofdredacteur Claudia Straatmans bespreekt in de opmaat naar de Tweede Kamer verkiezing elke week in ‘First Ladies of Fashion’ de keuze achter de kleding, de outfits van vrouwelijke politici.

Deze keer: Lilianne Ploumen draagt bewust duurzaam

Claudia: “Lilianne Ploumen, lijsttrekker PvdA,  heeft een groot sociaal hart, ook voor kleding en de kledingindustrie. Als verantwoordelijk Minister Buitenlandse Handel zorgde ze in 2016 eigenhandig voor een TextielConvenant, een afspraak voor het eerlijk produceren van kleding in ontwikkelingslanden.

Article continues after the ad

Dat bewustzijn en die duurzaamheid straalt ook door in haar outfits. Een van haar favoriete labels ooit was Kiss & Tell, een Eco-merk die prachtige jurken – van ruwe zijde - in India duurzaam produceert. Helaas bestaat het niet meer.

Ik denk dat Lilianne al vroeg in haar jeugd – in het stijlvolle Maastricht – heeft gezien dat deuren opengaan als je een beetje ‘sjiek’ (niet te verwarren met het Haagse chique, sjiek betekent namelijk ook kwaliteit en hip) gekleed bent.

Als dochter van de melkboer is ze ver, heel ver gekomen – haar jurkencollectie zal dan ook alleen maar uitbreiden, want ze weet als de beste: een goede eerste impressie is het halve werk.

'Ook de productie is duurzaam, in Europa gemaakt met een kleine groep fabrikanten'

Nu zie ik Lilianne veel in jurken van Kyra & Ko: een Nederlands merk voor zelfbewuste vrouwen met een herkenbare feminiene ‘signature’. Ook de productie is duurzaam, in Europa gemaakt met een kleine groep fabrikanten. En fluisterde ze mij laatst bij een shoot in, nieuwe favoriet is Marcha Huskes, ook Nederlands ook duurzaam.

Verder herinner ik me vooral Lilianne’s hoeden op Prinsjesdag...

...altijd een beetje schuin op haar hoofd, zodat haar ‘signature’ lok er nog vrolijk onderuit piept. En deze lok – lieve mensen, kan ik verklappen – is PUUR NATUUR. Lilianne, acht-en-vijftig jaren jong, heeft haar eigen haarkleur nog.

Dit artikel is ook verschenen in Nouveau’s zusterblad Viva.

Foto's (c) Brunopress, ANP, Lilianne Ploumen

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in