'Je accepteert het totaalpakket, dat scheelt een hoop gemorrel.'

In haar boek Vrolijk verval schrijft Hedy d’Ancona (83) ­hilarisch over de late liefde, want ook als 60-plusser is het uiteraard mogelijk een fijne partner te vinden: "Je accepteert het totaalpakket, dat scheelt een hoop gemorrel. Geen zorgen om kinderen, maar een zee van wederzijdse aandacht. Geen jaloezie. En levenslange trouw is ook al een stuk makkelijker. De verrimpeling is wederzijds, en als je maar dicht genoeg tegen de ander aan ligt, zie je het niet."

Article continues after the ad

Aat en Hedy in 2017

D’Ancona noemt het simpele van elkaars ouwe lijf genieten ‘velseks’. Zij schrijft uit ervaring, want zij trof haar grote liefde Aatje Veldhoen pas toen zij allebei rond de 60 waren. "We zijn bijna 23 jaar samen geweest," zegt ze in Trouw. "Aatje was gek van vrouwelijk naakt. Maar het leuke is dat hij ook dol was op de lichamen van oude vrouwen en die wilde vastleggen. Hij zette weleens een advertentie in de krant: schilder zoekt oude vrouwen. Daar kwamen fiere types op af, die lak aan alles hadden en trots waren op hun lijf."

Een nieuwe liefde hoeft van haar niet meer: "Het nare van de rouw gaat er met de jaren wel vanaf, maar het gemis blijft. Hij is nog bij mij van mijn kruin tot aan mijn tenen. Die onvolledigheid is best te doen als ik het zie als een ander leven, waarin ik nieuwe dingen kan leren. Het is ook realisme: ik wil een ander niet opschepen met mijn ziekte of mantelzorger worden van een nog onbekende. Daarbij komt dat ik mezelf heel goed bezig kan houden. Ik voel me nooit alleen en eenzaam. Die eerste lockdown? Het leek wel vakantie! Ik heb zúlke dikke boeken gelezen, kon echt lekker opschieten."

Vrolijk Verval kost € 12,50 

PS Meer sprankel, humor en pittige uitspraken van Hedy in de Nouveau die volgende week in de winkel ligt!