Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Hanke Bruins Slot is de nieuwe minister van BiZa en Koninkrijksrelaties

Van militair tot minister – wat een powervrouw! Hanke Bruins Slot (44, CDA) is sinds deze week Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Bij de 'schoolfoto' op het bordes maakte ze geen verpletterende indruk, maar haar CV is alleszins indrukwekkend en dwingt veel respect af.  Hockey...

Hanke Bruins Slot is de nieuwe minister van BiZa en Koninkrijksrelaties

Van militair tot minister – wat een powervrouw!

Hanke Bruins Slot (44, CDA) is sinds deze week Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Bij de 'schoolfoto' op het bordes maakte ze geen verpletterende indruk, maar haar CV is alleszins indrukwekkend en dwingt veel respect af. 

Hockey te Apeldoorn

Bestuur is de Bruin Slots niet vreemd, zowel Hanke's vader als grootvader waren burgemeester. Ze groeide op in Apeldoorn, volgde het VWO en was keeper bij een hockeyteam. "Die positie past wel bij me, ik heb ook op hoog niveau gehockeyd," zegt ze in het Algemeen Dagblad. "Als keeper moet je ervoor zorgen dat anderen goed zijn. De belangrijkste taak als keeper is ervoor te zorgen dat de bal niet bij je komt. En een goeie keeper raakt altijd de bal en niet de man: dat past me ook."

Bad-ass officier

Bruins Slot studeerde rechten en volgde – verrassende wending, maar ze wilde het al sinds haar zestiende - twee jaar de Postacademische opleiding tot beroepsofficier der artillerie, op de Koninklijke Militaire Academie Breda.

Ze werkte voor de Landmacht, was Pelotonscommandant Pantserhouwitzer ("Je kunt ervan op ruim twee tot veertig km op een terrein nauwkeurig mee schieten") en werd in 2008 uitgezonden naar Uruzgan, Afghanistan en was tot 2010 Stafofficier Planning en Programmering bij het Commando Landstrijdkrachten. "Militair zijn is een mooi beroep: je mag je inzetten voor de vrede en veiligheid van anderen."

Kamerlid

Daarna stapte Hanke over naar de politiek en was ze negen jaar Tweede Kamerlid voor het CDA.  Ze koos daar in 2010 voor nadat de Uruzganmissie was afgeblazen. Bruins Slot vond dat indertijd "echt een verkeerde beslissing". Ze was ervan overtuigd dat Nederland daar langer had moeten blijven. "Ik zag dat in Uruzgan daardoor een hele generatie kinderen zou worden afgesneden van onderwijs en een goede gezondheidszorg.''

Over sociale media zei ze destijds in het AD: "De rol van social media was veel kleiner toen ik acht jaar geleden binnenkwam. Nu voer ik soms een debat in de Kamer terwijl er op twitter ook een debat gaande is. Het is veel hectischer."

Toen ze in 2019 na negen jaar afscheid nam van de Tweede Kamer, zei toenmalig Kamervoorzitter Arib tegen Bruins Slot: "Je maakte je niet groot, maar je liet je ook niet wegzetten. Zoals die keer toen Thierry Baudet zei - en ik citeer - dat hij het schattig vond dat je zo naïef in het leven staat. Je reageerde direct en scherp, en liet hem natuurlijk weten dat jij in Uruzgan diende toen hij nog studeerde."

Gedeputeerde

Tussen 2019 en 2022 was Hanke Gedeputeerde voor de provincie Utrecht en nu dus Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, een baan die goed aansluit bij haar achtergrond die vanaf haar jeugd doorweven is geweest met respect voor bestuur en gezag.

Over haar nieuwe baan zegt ze: " ‘Onze democratische rechtsstaat is geen vanzelfsprekendheid. Dat verdient continu onze aandacht. En daarvoor is een dienstbare overheid nodig die mensen voorop stelt. Daar wil ik hard aan werken als minister."

Hanke Bruins Slot is getrouwd, haar vrouw werkt in de zorg. Over haar relatie zei ze eerder in het AD: "Het is altijd het makkelijkste als je de keuze maakt die past in het algemene beeld van mensen, als ik op een man zou zijn gevallen. Om er achter te komen dat je op vrouwen valt, daar worstelde ik een aantal jaren mee. Wat ik het mooiste vond is dat toen ik het mijn naasten vertelde, dat er heel liefdevol op werd gereageerd. Dat is toch prima. Het is niet voor alle mensen zo vanzelfsprekend."

Foto's (c) ANP, Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in