'Het raakt me dat er nog altijd geen vrouwelijke premier is.'

De politieke wereld van Den Haag is nieuw voor Gunay Uslu (49, D66), maar ze is wel een insider wat betreft de thema's op haar aanstaande departement.

Na haar beëdiging aanstaande maandag, gaat ze als staatssecretaris van Cultuur en Media aan de slag. En ze heeft echt grote kennis van cultuur, wat geen onnodige luxe is na de kaalslag van de afgelopen jaren. Tel daar bij op dat ze verstand heeft van ondernemen en innoveren en je kunt haar een vak-staatssecretaris noemen.

Article continues after the ad

Wat weten we van Uslu? Ze is de zus van Corendon-baas Atilay Uslu (hier in 2019 toen ze een Boeing 747 bij het Corendon Village Hotel in Badhoevedorp lieten plaatsen) en was als directeur ontwikkeling tot voor kort verantwoordelijk voor de bouw van Corendon-hotels. Haar broer baalt van haar vertrek ("Mijn beste kracht gaat weg"), maar is ook erg trots: "Ze is een verbinder."

Rechten en cultuur

Ze is de jongste van vier, geboren in Nederland. Dankzij haar zus Meral (een succesvol documentairemaker) ging Gunay studeren: rechten en cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Nieuwsgierig

‘Ze kwam bij mijn college op de eerste rij van de collegebanken zitten en stelde zonder gêne alle vragen die ze wilde stellen om de stof te doorgronden," zegt Frank van Vree, toen universitair hoofddocent cultuurwetenschappen in de Volkskrant. "Ze had toen al een innemende nieuwsgierigheid."

Hij omschrijft haar als een ‘vrije geest’, iemand die openstaat voor andere meningen, die nieuwsgierig is en wil leren. Iemand die veel dingen tegelijk kan en beschikt over humor en een groot hart.

Talent

Ze heeft flow, visie en talent: "Als je met haar werkt, is het net alsof je Messi in je team hebt: je weet van tevoren al dat je gaat winnen," zegt fotograaf Geert Snoeijer die in 2012 met haar door Turkije reisde voor een fotoproject.

Nederlander

'Allochtoon' heeft Gunay zich nooit gevoeld, zei ze vorig jaar tegen het huisorgaan van wetenschapsorganisatie NWO. Even heeft ze nog gestudeerd in Oost-Turkije, door haar ‘een soort Siberië’ genoemd. Ze werd er verliefd op haar man, maar haar roots vond ze er niet. "Mijn docent zei: ‘Gunay, bomen hebben wortels, mensen niet. Mensen hebben benen waarmee ze lopen en sporen achterlaten’."

Ambitie

"Het raakt me," zei ze in Het Parool, "dat er sinds mijn twaalfde nog altijd geen vrouwelijke premier is geweest. Wat dat betreft zijn we nog niks opgeschoten." 

Die eerste vrouwelijke premier wordt ze zelf (nog) niet. Wel staatssecretaris van Cultuur en Media in het kabinet-Rutte IV, dus. Toch alvast een stap in de goede richting.

Foto's (c) Getty Images, Brunopress, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in