Ze zou over een paar weken 100 zijn geworden.

The Golden Girls-actrice Betty White is vandaag op 99-jarige leeftijd overleden, meldt entertainmentwebsite TMZ. Vooral op gevorderde leeftijd groeide de begaafde en komische actrice, die acht decennia werkzaam was in show business, uit tot een gekoesterd Amerikaans cultureel icoon.

Ze werkte tot kort voor haar dood nog, met onder andere een rol in Hot in Cleveland en stond bekend om haar humor, positieve instelling en levenslust. 

Article continues after the ad

Betty Marion White-Ludden werd geboren in het Amerikaanse plaatsje Oak Parks in de staat Illinois. Op negenjarige leeftijd was ze te horen op de radio, en na een korte carrière als glamourmodel begon ze haar televisiecarrière in 1939. Het Guinness Book of World Records erkent haar als de langst werkende actrice in Hollywood.

De eerste (van vele) sitcoms waarin White speelde was Live with Elizabeth. Hiervoor ontving ze haar eerste Primetime Emmy Award nominatie. Ook was het de eerste keer in de geschiedenis dat er een sitcom werd geproduceerd door een vrouw: White was naast hoofdrolspeelster ook producent van de serie.

Het bekendste werd de actrice door de rol van Sue Ann Nivens in de serie The Mary Tyler Moore Show (1973-1977) en de rol van Ellen Harper in de serie Mama's Family (1983-1985)...

... waar ze actrice ↑ Rue McClanahan ontmoette.

Met McClanahan begon ze de comedyserie The Golden Girls (1985-1992), die haar grootste succes werd. White speelde de naïeve Rose Nylund in de serie en later ook in het vervolg The Golden Palace, dat van 1992 tot 1993 werd uitgezonden.

White speelde door de jaren heen in talloze series zoals The Bold and the Beautiful, Suddenly Susan, The Practice en Boston Legal. Ze was te gast in onder andere The Tonight Show with Jay Leno en Saturday Night Live en had rollen in films zoals The Proposal, waarin ze de show stal van Sandra Bullock en Ryan Reynolds.

Haar imago als vriendelijk, onvermoeibaar positieve grootmoeder met scherpe kantjes (zoals haar gevoel voor zelfspot en haar dubbelzinnige grapjes) zorgde dat ze ook een cultfiguur werd voor generaties die niet waren opgegroeid met The Golden Girls.

Naast haar carrière als entertainer zette White zich in als dierenactiviste, schreef ze zeven boeken en was ze een levensgenieter.

White trouwde drie maal: met piloot Dick Barker, talent manager Lane Allen en presentator Allen Ludden. De actrice kreeg geen kinderen, maar was stiefmoeder van drie kinderen uit een eerder huwelijk van Ludden.

Foto's (c) Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in