Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Gerdi Verbeet zwaait af bij Comité 4 en 5 mei

'Het kwaad kan een onvermoed gezicht hebben.' Na zes jaar voorzitterschap van het Nationaal Comité 4 en 5 mei loopt de kroonbenoeming van Gerdi Verbeet (70) af. Als voorzitter wilde ze vooral verbinding tot stand brengen tussen de laatste generatie ooggetuigen en nieuwe groepen in de samenleving....

Gerdi Verbeet zwaait af bij Comité 4 en 5 mei

'Het kwaad kan een onvermoed gezicht hebben.'

Na zes jaar voorzitterschap van het Nationaal Comité 4 en 5 mei loopt de kroonbenoeming van Gerdi Verbeet (70) af.

Als voorzitter wilde ze vooral verbinding tot stand brengen tussen de laatste generatie ooggetuigen en nieuwe groepen in de samenleving.

"Kinderen van wie de ouders de oorlog niet hebben meegemaakt, mensen afkomstig uit landen met andere herdenkingstradities," zegt ze in de NRC. "Die herdenking voelt voor hun toch een beetje alsof ze op de verkeerde begrafenis beland zijn."

"Daarom is het van belang om te zoeken naar onze gemeenschappelijk identiteit. Ik sprak een meisje uit Afrika dat zei: ‘mijn ouders waren hier helemaal niet toen’. Ik zei: ‘zal ik jou ’ns wat vertellen? Ik was er toen ook nog niet’.

Keek ze me met grote ogen aan. Ik vervolgde: ‘jij woont in Nederland, bent hier opgegroeid. Dus de geschiedenis van deze grond is ook jouw geschiedenis. Bovendien was het een wereldoorlog. Ook in Azië en Afrika. Vraag maar eens aan je grootouders wat ze daarvan weten’.”

'Het waren academici die zich hebben ingespannen om aan de tekentafel een massamoord uit te denken' 

Het is volgens Verbeet belangrijk de Tweede Wereldoorlog te blijven herdenken, omdat een natie behoefte heeft aan zelfreflectie. En ze wil jonge mensen duidelijk blijven maken dat het kwaad een onvermoed gezicht kan hebben: "Dat het academici waren die zich hebben ingespannen om aan de tekentafel een massamoord uit te denken. Die hebben berekend hoe je het meest efficiënt met dat gas kon omgaan, en hoe je die ovens optimaal kon laten branden. Al die gruwelen zijn bedacht door ogenschijnlijk keurige mensen met uitstekende opleidingen."

Aan wie ze zelf denkt tijdens die twee minuten stilte? De afgelopen jaren was dat anders dan anders, zegt Verbeet. "Ik was amper met herdenken bezig, dacht vooral: als dat maar goed gaat… We hebben die Damschreeuwer gehad. Je hoopt elke keer vurig dat er niet wéér zoiets gebeurt."

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in