'U zit aan de knoppen, ga eens wat doen!'

Heerlijk momentje bij Jinek gisteravond: oud-Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeek vroeg CDA-leider Wopke Hoekstra op de man af waarom de formatie is verzand in wie niet met wie wil, terwijl er toch belangrijke zaken te regelen zijn.

'Ik vind het echt treurig'

"Ik begrijp werkelijk niet, oprecht niet, waarom het zo lang duurt”, zegt Verbeet tegen Hoekstra. "Ik vind het echt treurig.” Hoekstra wist even niet hoe te reageren, maar zei toen: "Ik ben het met u eens."

Article continues after the ad

Gerdi liet hem er niet mee wegkomen: 'Ik vind het jammer,' is geen goed excuus, aldus Verbeet: "Ja, dat zegt iedereen. Maar u zit zelf aan de knoppen, ik niet."

Online kreeg ze veel bijval. Eva Jinek mengde zich ook in het gesprek. Tegen Hoekstra: "U heeft natuurlijk ook vrienden, of mensen die u vragen hoe het gaat op uw werk. En familie enzo."

‘Jezus, Wopke, wat zijn jullie aan het doen?’

"En ik kan me voorstellen dat die mensen u ook als een redelijk iemand zien, en dat ze vragen: ‘Jezus, Wopke, wat zijn jullie aan het doen?’ Wat zegt u dan tegen die mensen?"

"Ja, tuurlijk, en het is tenenkrommend, dat vind ik zelf ook”, reageert de CDA-leider. "Maar als je een verkiezingsnederlaag hebt geleden, wat bij ons natuurlijk toch is gebeurd, dan is je aanvechting om in de oppositie te gaan. Tegelijkertijd hebben wij als fractie gezegd: misschien zit dat er niet in."

Die uitslag is namelijk zo ingewikkeld, dus dan moet je eigenlijk meedoen. Dan is een optie om door te gaan met het huidige kabinet, maar dat kan ook niet. Daar liggen een aantal obstakels." Daarmee schieten we natuurlijk niets op, maar toch: graag wat meer Verbeet en wat meer actie in het formatiegebeuren. 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in