De oud-Kamervoorzitter over vertrouwen, intuïtie en een beetje mildheid.

Politica en bestuurder Gerdi Verbeet maakte jarenlang deel uit van de Tweede Kamer en was van 2015 tot 2021 voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. In Trouw praat ze over haar zorgen over de verharding in de samenleving en hoe ze trouw blijft aan haar innerlijke kompas.

'Een persoon die een keer iets verkeerd doet is nog geen verkeerd mens'

"Zonder zelfreflectie is het onmogelijk om een goede intuïtie te ontwikkelen. Vertrouwen staat voor mij in alles voorop, en ik ben daar zelden in beschaamd. Een incident tast daarbij mijn vertrouwen niet aan. Er is ook een bepaalde mildheid nodig. Een persoon die een keer iets verkeerd doet is nog geen verkeerd mens, maar schaamte kunnen voelen is daarbij wel een belangrijke eigenschap. Op het moment dat mensen met een stalen gezicht tegen je kunnen liegen heb je wel een probleem."

"Een bepaald moreel kompas is daarbij onmisbaar. Een moreel kompas voedt je intuïtie, en dat ervaar ik als een heel fysiek proces. Als ik te veel cynisme, oneerlijkheid, of onrecht tegenkom, krijg ik letterlijk buikpijn. Zo’n kompas is iets dat ik in de loop der tijd heb ontwikkeld. Ik denk dat dat begint bij de opvoeding die je van je ouders krijgt."

Article continues after the ad

'Je moet iets over hebben voor een ander, voor de gemeenschap'

"Mijn ouders waren bijvoorbeeld trots dat ze belasting konden betalen. Dat is een waarde die ze mij hebben meegegeven: dat je iets over moet hebben voor een ander, voor de gemeenschap. En dat geldt nog steeds. We leven in Nederland met meer dan 17 miljoen mensen op een klein stukje grond. Elkaar iets gunnen en goede omgangsvormen zijn dan letterlijk van levensbelang."

Foto (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in