Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Gabriëlle Hoppenbrouwers (49) is Officier van Justitie

Gabriëlle Hoppenbrouwers (49) is Officier van Justitie

'Het is zo makkelijk om te denken: hoppakee, de bak in.'

Mensen, dat vindt de bevlogen officier van justitie Gabriëlle Hoppenbrouwers (49) het allermooiste aan haar werk. Met haar autobiografische boek Familiezaken laat ze zien: een aanklager is ook gewoon een mens. En dat geldt ook voor criminelen. 

Op de keukentafel van haar bovenwoning ligt naast haar eigen boek een exemplaar van Misdaad en Mededogen van collega-officier Disa Jironet. Een pleidooi voor meer mededogen en empathie in het Nederlandse strafrecht. "Een fantastisch boek", zegt Hoppenbrouwers, die zich helemaal in het verhaal van Jironet kan vinden, in het Algemeen Dagblad

'Maar ik vroeg hem: waar is het misgegaan? Ik zag de verbazing. Hij voelde zich gehoord'

Een goed aanklager beschermt volgens haar niet alleen de samenleving, maar ziet ook het verhaal áchter een verdachte. "Vorige week had ik een man met een strafblad van 32 kantjes. Hij bezwoer me dat hij zijn leven wilde beteren. Kreeg nu hulp van een kliniek. Dan is zo het makkelijk om te denken: hoppakee, de bak in. Maar ik vroeg hem: waar is het misgegaan? Ik zag de verbazing. Hij voelde zich gehoord. Op zo’n moment ben ik de officier van justitie die ik wil zijn."