Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Françoise Bettencourt Meyers is de rijkste vrouw ter wereld

Maar wat doet ze met haar indrukwekkende fortuin? Françoise Bettencourt Meyers (68) heeft meer geld dan Melinda Gates en MacKenzie Scott bij elkaar: 92,9 miljard, volgens Forbes in de 2021 lijst van Rijkste Vrouwen. Een selfmade woman is ze niet, Françoise is de kleindochter van L'Oréal-oprichter...

Françoise Bettencourt Meyers is de rijkste vrouw ter wereld

Maar wat doet ze met haar indrukwekkende fortuin?

Françoise Bettencourt Meyers (68) heeft meer geld dan Melinda Gates en MacKenzie Scott bij elkaar: 92,9 miljard, volgens Forbes in de 2021 lijst van Rijkste Vrouwen.

Een selfmade woman is ze niet, Françoise is de kleindochter van L'Oréal-oprichter Eugène Schueller, die in 1907 een haarverf ontwikkelde die hij Oréale noemde en verkocht aan kappers in Parijs. Dat werd later beautyreus L'Oréal.

In 1957 erfde Schuellers dochter Liliane Bettencourt, de moeder van Françoise, het fortuin en groeide samen met haar man, politicus André Bettencourt, uit tot een Frans powercouple. Hier zie je Françoise met haar ouders in 1987. 

Moeder en dochter lagen sinds 2007 eindeloos overhoop met elkaar omdat Françoise celebrity fotograaf François-Marie Banier ervan verdacht haar moeder te manipuleren om aan haar geld te kunnen komen. De strijd duurde tot 2015, Banier werd door de rechter veroordeeld omdat hij misbruik had gemaakt van Liliane's worsteling met dementie. De grande dame overleed in 2017 en heeft zich, voor zover ze daar nog toe in staat was, weten te verzoenen met haar dochter.

Françoise Bettencourt Meyers is sindsdien de rijkste vrouw ter wereld en een gezond aandelenpakket van 33% in L'Oréal zal haar nog wel even in die positie houden, maar wat doet ze met haar geld?

Hoewel het fortuin haar uiteraard een comfortabel leven biedt, rijdt ze niet rond in een gouden Rolls-Royce. Toegewijd katholieke Françoise leeft relatief sober, schrijft boeken over alles van Griekse mythologie en de bijbel en bestiert als sinds 1987 de Bettencourt Schueller Foundation die wetenschappelijk onderzoek, kunst en humanitaire doelen financieel ondersteunt.

Zo doneerde ze samen met L'Oréal in totaal 226 miljoen dollar voor de restauratie van de door brand getroffen Notre Dame.

Françoise is getrouwd met Jean-Pierre Meyers, de kleinzoon van een rabbi die in Auschwitz is vermoord. Ze hebben hun zonen Jean-Victor (hier rechts met zijn oma en zijn moeder) en Nicolas joods opgevoed. 

Waar haar ouders erg genoten van hun rol in de high society is Bettencourt Meyers eerder het tegenovergestelde. Als tiener zat ze al liever achter de piano of met haar neus in de boeken dan dat ze uitging en dat is nog niet veranderd: ze speelt nog altijd een paar uur per dag en ook haar man Jean-Pierre is een huismus. Wat maar weer eens bewijst dat geluk niet altijd in veel geld zit.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in