'Samen zijn we verenigd voor Oekraïne.'

First Lady Jill Biden, de echtgenote van de Amerikaanse president, was op Moederdag even in Oekraïne. In Oezjhorod, bij grens met Slowakije hugde ze de Oekraïense presidentsvrouw Olena Zelenska.

Het was voor het eerst sinds 24 februari dat Olena in het openbaar te zien was. "Ik wilde op Moederdag komen," zei Biden. "Ik vind het belangrijk om het Oekraïense volk te laten zien dat deze oorlog moet stoppen en dat deze oorlog wreed is en dat het volk van de Verenigde Staten achter het volk van Oekraïne staat."

Article continues after the ad

Ze sprak Zelenska in een school die wordt gebruikt als opvangcentrum voor burgers die door de strijd hun woning kwijt zijn.

Jill bezocht eerder al opvanglocaties in Roemenië en Slowakije om daar moeders een hart onder de riem te steken. "De afgelopen maanden hebben veel te veel Oekraïners hun huizen moeten ontvluchten," aldus Biden. "Ze zijn gedwongen hun dierbaren achter te laten. Als moeder is het amper voor te stellen hoeveel verdriet en angst ze elke dag hebben door Ruslands aanval."

"Ik heb met eigen ogen kunnen zien hoe de mensen van Slowakije en Roemenië hun huizen, scholen, ziekenhuizen en harten hebben opengesteld voor hem. Samen zijn we verenigd voor Oekraïne. Ik hoop dat ik er heb kunnen overbrengen hoezeer hun kracht en incasseringsvermogen inspireert en dat ze weten dat ze er niet alleen voor staan."

Foto's (c) The White House

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in