'Dit weekend ontmoet ik een van mijn bedreigers.'

Talkshow De Vooravond staat op het punt om weer te beginnen. Het feit dat Fidan Ekiz als een van de weinige NPO-boegbeelden meningen verkondigt die niet politiek correct zijn, leidde tijdens het eerste seizoen van het programma tot veel ophef. Zo verbood de NOS zijn journalisten om aan te schuiven in het programma en vond Beau van Erven Dorens dat ze haar mond moest houden.

Drama in Parijs

Vooral Fidans opmerkingen over de door een islamitische extremist onthoofde docent in Parijs zorgden voor flink wat ophef. Ze vond het bizar dat er in ons land zo weinig ophef was over de onthoofding van een leraar die zijn leerlingen een cartoon van de profeet Mohammed had laten zien. "Ze zijn gewoon bang om te zeggen wat ze vinden en denken", zei ze toen.

Daarna kon Fidan niet meer normaal over straat, legde ze gisteren uit in Op1, waar ze samen te gast was met haar co-host Renze Klamer. "Ik ben in elk geval blij hoe er is opgetreden vanuit mijn omroep BNNVARA. Ze zaten er echt meteen bovenop. Ik heb persoonlijke beveiliging gekregen. Mijn agent was ook heel erg geschrokken."

Article continues after the ad

Nuchtere reactie

Zelf reageerde Fidan in eerste instantie nuchter. "Aanvankelijk had ik nog zoiets van: dit is niet de eerste keer dat ik dit meemaak, maar nu werd er gezegd: je zit natuurlijk op een belangrijke plek op prime time en de reacties die je krijgt zijn niet niks."

'Het is niet dat we gaan thee drinken, maar ik ga wel in gesprek'

Uiteindelijk is de politie voortvarend te werk gegaan, aldus Fidan. "Ik heb aangifte gedaan en was verbaasd hoe snel ze aan het werk gingen. Er zijn drie mensen opgepakt, een van hen afgelopen dinsdag nog. Aankomende zaterdag ontmoet ik een van hen. Nou, ontmoeten klinkt dan weer heel gezellig, het is niet dat we gaan thee drinken, maar ik ga wel in gesprek."

Lastercampagne

"Ik heb gezegd dat ik nieuwsgierig ben naar waarom en hoe. Dit is een accounthouder op sociale media die zijn volgers ophitst en een lastercampagne begint tegen mensen zoals ik."

'Mijn meningen veroorzaken ophef omdat ze niet passen in de heersende opvattingen'

Al die commotie drijft Fidan er niet toe om te stoppen met het geven van haar meningen. Geen zelfcensuur voor Fidan dus. "Wij openen allebei met een mening. Mijn meningen veroorzaken denk ik ophef omdat het misschien niet past in de heersende opvattingen in deze samenleving. Het valt op, maar Renze geeft net zo goed zijn mening."

Renze: "Ik vind het wel grappig dat erover wordt gesproken alsof het iets nieuws is, terwijl iedereen hier volgens mij ook Sonja Barend hoog in het vaandel heeft staan. Als er iemand een mening had, dan was zij het was. Volgens mij weet je bij alle talkshowhosts in Nederland toch wel wat ze ergens van vinden. Bij ons is het een klein onderdeel van het format. Het is alleen maar de opening, maar er wordt een heel groot ding van gemaakt."

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in