'Ik vind dat vrouwen gezien en bejubeld moeten worden om wie ze zijn.'

Janice Deul (leeftijd: niet relevant) is journalist, columnist, curator, moderator en fashion activist. Via haar platform Diversity Rules strijdt ze voor inclusiviteit in de mode en media.

Article continues after the ad

Janice ‘Mijn missie is het bevorderen van diver­siteit en inclusiviteit, in de eerste plaats in de fashionwereld. Ik vind dat vrouwen gezien en bejubeld moeten worden om wie ze zijn. Dus zonder vooroordeel als het gaat om huidskleur, lichaamstype en leeftijd.

Vrouwen die wat ouder worden, heb­ben vaak te kampen met negatieve beeldvor­ming: je “mag” een bepaalde leeftijd hebben, maar je moet het vooral niet zien.

'Ik realiseerde me ineens dat ik tegen een zee van witte gezichten aankeek'

Het activisme is bij mij pas later gekomen. In de vijftien jaar dat ik eindredactie deed voor verschillende bladen, beschouwde ik de uniformiteit van die wereld als van­zelfsprekend. Tot één specifiek moment. Ik liep met een dienblad door de kantine van een groot tijdschriften­concern, draaide me om en reali­seerde me ineens dat ik tegen een zee van witte gezichten aankeek. Raar eigenlijk, ging er door mijn hoofd.

Het beslissende zetje kwam pas jaren later. Ik ontmoette een zwart meisje, dat mij ver­telde dat ze heel graag model wilde worden. Ze was beeldig en ambitieus, dus ik zei: “Ga ervoor!” Waarop zij zei dat ze dat al lang deed, en telkens dezelfde reactie kreeg: “Sorry, maar we hebben er al één.” Twéé zwarte modellen was blijkbaar te veel.

'Dat je om je huidskleur kan worden afgeserveerd, gaf me kippenvel'

Ik kreeg er kippenvel van dat je zo afgeser­veerd kon worden op grond van je huids­kleur. Het verbaasde me ook, want voor mijn gevoel had mijn eigen uiterlijk nooit in mijn nadeel gewerkt. Maar in de modewereld leefde blijkbaar het idee dat “zwart niet verkoopt”, en dat er te weinig echt goede donkere modellen zou­den zijn.

Ik dacht: dit ga ik rechtzetten, waarna ik een maand lang elke dag een zwart model op Facebook en Twitter plaatste, met de boodschap: “Als dít geen covermateriaal is…”Na die actie heb ik een platform opgericht: Diversity Rules. Zo is het balletje gaan rollen. Ik werd gevraagd voor een TED Talk, zat in een spraakmakende uitzending van Pauw over diversiteit in de modewereld, trad op als spreker over dit thema enzovoort.

Inmiddels geef ik gastcolleges aan hogescho­len, universiteiten en mode-instituten en werk ik samen met Centraal Museum Utrecht aan een tentoonstelling. Ook schrijf ik met een mediawetenschapper een hand­boek over mode en inclusie.

Ik vind het geweldig om te merken dat er inmiddels dingen aan het ver­anderen zijn in de maatschappij. Maar met een zwart vierkantje posten op je socials, zoals bedrijven en bladen deden als steunbe­tuiging aan Black Lives Matter, ben je er niet. De strijd om beauty equality en een inclusief mode- en medialandschap gaat verder dan symboolpolitiek."

Dit interview heeft eerder in de printeditie van Nouveau gestaan (c) DPG Media / Nouveau 2020

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in