Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Even kennismaken met stikstof-minister Christianne van der Wal

Ze is de eerste minister voor natuur en stikstof.   In de aanloop naar de beëdiging van het nieuwe kabinet stellen we alvast een paar powervrouwen voor die een ministerspost krijgen. Vandaag: Christianne van der Wal, voorzitter van de VVD en vanaf maandag minister voor natuur en stikstof.   Van d...

Even kennismaken met stikstof-minister Christianne van der Wal

Ze is de eerste minister voor natuur en stikstof.  

In de aanloop naar de beëdiging van het nieuwe kabinet stellen we alvast een paar powervrouwen voor die een ministerspost krijgen. Vandaag: Christianne van der Wal, voorzitter van de VVD en vanaf maandag minister voor natuur en stikstof.  

Van der Wal (48) komt uit de boerenprovincie Gelderland. Daar was ze eerst wethouder in Harderwijk en sinds 2019 gedeputeerde voor de VVD voor onder meer economie en mobiliteit.

Ze lijkt op haar moeder ('We hebben dezelfde bulderende lach') en is getrouwd met Piet van der Wal en zelf  moeder van vier kinderen. Van der Wal staat bekend als energiek, sympathiek en enthousiast, maar ook als doelgericht en pragmatisch – daarin doet ze een béétje aan Mark Rutte denken. Ze is wel meer een open boek dan de premier: 'Iedereen kan aan mijn gezicht kan zien wat ik vind. Ik ben nogal…  expressief.'

Moeilijke post

Als stikstofminister krijgt ze één van de moeilijkste portefeuilles in het nieuwe kabinet. De coalitiepartijen verdubbelen de stikstofambitie: in 2030 moet de uitstoot met de helft zijn afgenomen. Het vorige kabinet streefde naar 26 procent.

Menselijke maat

Van der Wal staat bekend als iemand die niet graag in de spotlights staat, maar liever dingen op de achtergrond regelt. Verder kan ze zich snel ingewikkelde kwesties eigen maken en beschikt ze over inlevingsvermogen en gevoel voor de menselijke maat. Als gedeputeerde maakte ze zich hard voor de verkeersveiligheid in de provincie en wilde van alle dodelijke ongevallen op provinciale wegen een rapportage. "Daar heb ik om gevraagd," beaamt ze. "En al die verhalen komen weer recht in je hart binnen."

Over haar instelling

"Ik houd van aanpakken en samenwerken. Voor mij staat de mens centraal, want we doen het als bestuur altijd voor mensen. Ik vind dat liberalisme moet werken voor mensen.

Daarbij past het dus ook om te kijken wie waarover gaat en focus aan te brengen. En áls we dan een keuze maken, vervolgens ook doorpakken en ervoor staan."

Ze getuigt van zelfreflectie

Over de 'functie elders' rel rond Rutte: "Ik waande mij soms in de verkeerde film. Er kwam veel kritiek op onze partij. Deels terecht en deels niet. Bij kritiek heb ik altijd geleerd om eerst naar jezelf te kijken, naar onze partij te kijken. Kunnen wij iets verbeteren? Zijn er in onze manier van besturen en politiek bedrijven dingen misgegaan? Had er iets beter gekund? Wat kunnen we ervan leren? Dat is niet altijd leuk. Het is wel nodig."

Over haar helden

In HP/De Tijd in 2018: " Mensen die de mouwen opstropen en zich niet meer of minder voelen dan een ander. Specifieke helden heb ik niet. Toen ik jong was misschien. In mijn jeugd had je Quirine Viersen, een fantastische celliste. Ik heb altijd cello gespeeld, maar ik heb er tegenwoordig geen tijd meer voor."

Ze komt het liefste samen uit een probleem

Over mogelijke gedwongen onteigening boeren om stikstofdoelen te halen zei ze in 2020: "Moeten, dat komt in ons woordenboek niet voor. Ik zou het heel erg vinden om tegen ondernemers te zeggen: 'jullie moeten stoppen'. De boeren zijn helemaal niet van slechte wil."

Over politiek

In HP/De Tijd in 2018: "Kijk, politiek is eigenlijk een dodelijk saai vak, want je bent de hele dag bezig met nuance en belangen. Veel problemen kun je niet in één oneliner benoemen of binnen één minuut oplossen."

Over haar nieuwe baan

"Een uitdagende klus", zei ze na afloop van haar gesprek met formateur Rutte.

Vooral met de boeren zal ze veel te stellen krijgen. "Maar ik hoop eigenlijk helemaal niet tegenover ze te komen te staan."

Over emancipatie

"Mijn vrienden zijn allemaal vrouwen die iets van hun leven maken," zegt ze in HP De Tijd. "Ik vind dat volstrekt onbelangrijk, maar blijkbaar zijn dat types met wie ik goed door een deur kan. En ik ben geen feministisch type hoor, maar als vrouwen ervoor kiezen om thuis voor de kinderen te zorgen, dan denk ik toch: zorg nou eerst dat je economisch onafhankelijk bent."

Ze beschikt over relativeringsvermogen

"Het is maar politiek, hè", verzuchtte ze in een interview in De Stentor. En: "De ene dag ben je de held en de andere dag ben je stront."

Foto (c) ANP, Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in