Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Eva Jinek: 'Ik ben veel tijd en energie kwijt aan schuldgevoel'

Nederland kijkt nog erg conservatief naar werkende moeders. Eva Jinek is na het maken van de docuserie De Wereld van Eva anders gaan kijken naar het moederschap en de problemen waar moeders tegenaan lopen, vertelt ze aan NU.nl.  Het schuldgevoel als werkende moeder is voor Jinek een groot thema d...

Eva Jinek: 'Ik ben veel tijd en energie kwijt aan schuldgevoel'

Nederland kijkt nog erg conservatief naar werkende moeders.

Eva Jinek is na het maken van de docuserie De Wereld van Eva anders gaan kijken naar het moederschap en de problemen waar moeders tegenaan lopen, vertelt ze aan NU.nl. 

Het schuldgevoel als werkende moeder is voor Jinek een groot thema dat ze voor het voetlicht wil brengen. "Een wetenschapper die ik interviewde legde me uit hoe het zit: de zorgtaak van een vader zien we als geld verdienen voor zijn gezin, de zorgtaak van een moeder is zorgen voor haar kinderen. Dus als een werkende vader zijn zieke kind niet van de crèche kan halen, vindt iedereen dat volstrekt normaal. Als een werkende moeder haar kind niet kan komen halen, zien veel mensen haar als egoïstisch en koud.”

"Het is moeilijk te meten, maar iedereen voelt het. Dankzij mijn opvoeding heb ik meegekregen dat ik moet zorgen dat ik financieel onafhankelijk ben en dat mijn werk boeiend moet zijn. Het is geen hobby en het is waar mijn gezin van leeft. Toch neem ik die culturele waarden, hoe in Nederland gekeken wordt naar werkende moeders, ook mee. Die drukken op mij. Dat stoort me. Ik ben veel tijd en energie kwijt aan dat schuldgevoel. Je hoort het je leven lang en dat bepaalt hoe je naar jezelf en je rol kijkt."

Jinek wil niet alleen laten zien tegen welke problemen jonge moeders aanlopen. Ze zegt "een heel pragmatisch mens" te zijn en wil daarom ook bekijken hoe het op te lossen is: "Een wetenschapper vertelt bijvoorbeeld in de documentaire dat op het moment dat een werkgever jonge vaders net zo benadert als jonge moeders, het schuldgevoel van de moeders afneemt. "Dat vind ik zo handzaam, daar kun je wat mee. Er zijn in feite dus concrete oplossingen. Laten we daarnaartoe bewegen."

In de docuserie De Wereld van Eva  bespreekt Jinek belangrijke issues in het leven van moeders: de fysieke problemen die vrouwen ondervinden rond en na een bevalling, het schuldgevoel dat je als werkende moeder hebt en seks na de bevalling. Je vindt de drie afleveringen op Videoland.

Foto's (c) Roger Neve voor Nouveau / DPG Media 2022

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in