'Wat ik nu vooral voel is vrijheid.'

Emma Thompson is deze zomer te zien als Barones von Hellman, de chique, valse ongekroonde koningin van de fashionscene in de jaren zeventig in Cruella, een live-action spin-off van De Dalmatiërs. Emma Stone speelt Cruella De Vil.

Thompson levert in de film pareltjes af als 'Je moet je van niemand iets aantrekken, alle andere mensen zijn obstakels', opgetuigd met meerdere pruiken. Tsjechov is het niet, vermakelijk wel, vooral omdat niemand zo fijn kan schmieren als Emma. Hoe is het leven nu ze 62 is?

Over poseren: "Ik voel me ongemakkelijk als ze proberen me er slank en fashionable uit te laten zien, want dat ben ik niet en dat hoeft ook niet meer," zegt ze in de Britse Vogue en dwong daar een shoot af...

Article continues after the ad

...."waarin couture op mijn postmenopauzale lijf werd gelast, zodat ik eruit zag als een kerstpony," zoals ze verrukt meldt.

Over zestig worden en 62 zijn: "Het was een mijlpaal. Wat ik nu vooral voel is vrijheid. Ik ben niet echt bang meer. Nou ja, ik ben nog wel eens bang, maar alleen voor kleine dingen. Niet voor de dood of zo. Ik kan elk moment neervallen. Ik voel me impermanent, het is interessant."

Emma met echtgenoot Greg Wise haar kinderen Tindy Agaba en Gaia Wise.  

Over haar relatie: "Mijn moeder zei ooit: 'De eerste twintig jaar zijn het zwaarst.' Dat klinkt geestig, maar Greg (Wise) en ik zijn nu 26 jaar samen en ik durf wel te stellen dat de laatste zes jaar de beste zijn geweest. Ik mag van zeer veel geluk spreken. Er zijn uiteraard wel shitstorms geweest, daar moet je doorheen, met hard werken. Het is heel ergerlijk dat je het hardst blijkt te moeten werken aan jezelf."

Emma en haar moeder Phyllida Law in 2004

Over het leven in lockdown: "Het was acht maanden met drie generaties in ons huis in Schotland. Mijn moeder is 88 en heeft Parkinson, dus dat vraagt de nodige zorg. Ik zorgde voor haar, mijn dochter zorgde voor ons. Verder dacht ik aan niet veel meer dan de heuvel oplopen en kijken hoe de heide erbij stond."

Emma in Cruella

Over wilskracht: "Ik heb Dry January geprobeerd, maar het was een ramp. Het werd zo snel weer nat dat ik mezelf in de spiegel amper onder ogen kon komen." Wanneer ging ze door de knieën, dag tien? "Dag vijf," aldus Emma.

Foto's (c) Brunopress, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in