Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Econome Barbara Baarsma staat achter Herstel NL

En was meteen trending op Twitter 😳 Sinds een paar dagen lijkt het alleen nog te gaan over Herstel NL, een campagne die is gelanceerd door Herstel NL en Artsen Covid Collectief. "Het gaat helemaal niet lekker", zegt arts en ondernemer Erik-Jan Vlieger van Herstel NL over het coronabeleid. "Alles ...

Econome Barbara Baarsma staat achter Herstel NL

En was meteen trending op Twitter ?

Sinds een paar dagen lijkt het alleen nog te gaan over Herstel NL, een campagne die is gelanceerd door Herstel NL en Artsen Covid Collectief. "Het gaat helemaal niet lekker", zegt arts en ondernemer Erik-Jan Vlieger van Herstel NL over het coronabeleid. "Alles zit op slot, er is steeds meer protest, het gaat gewoon heel slecht met onze maatschappij."

Achter Herstel NL zitten onder meer Rabo-directeur Barbara Baarsma, hoogleraar economie Bas Jacobs en oud-directeur van het Centraal Planbureau Coen Teulings. De campagne wordt gesteund door Artsen Covid Collectief, een groep artsen die zich ook grote zorgen maakt over alle schade van de corona-aanpak: de kosten en de baten zouden niet tegen elkaar opwegen.

'Voor alle mensen die niet in die kwetsbare groep vallen, lonkt een perspectief'

De kern van hun plan is: gooi per 1 maart Nederland open, scheid kwetsbaren en niet-kwetsbaren. Kwetsbare mensen kunnen zich begeven in ’veilige zones’ (Herstel NL heeft het dan niet over een reservaat, denk aan rustige uren in de supermarkt of de bioscoop open in de ochtend). Voor alle mensen die niet in die kwetsbare groep vallen, lonkt een perspectief: 'Buiten de zones is alles weer mogelijk', zo staat in het plan dat Herstel NL heeft geschreven.

Econome Baarsma zegt in Op1:  "Het is tijd dat we beter in kaart krijgen: waar zijn de risico's? En dat we ongelijke gevallen ook ongelijk gaan behandelen." Maak je dan van kwetsbare Nederlanders geen tweederangs burgers? "Helemaal niet, we willen ze veel beter gaan ondersteunen dan ze nu worden ondersteund." Met elkaar tot oplossingen komen, zegt Baarsma: "Wat kan wel?"

'Het is nogal lastig om 4 miljoen 60-plussers van alle niet-kwetsbaren te scheiden'

Of het uitvoerbaar is, is de vraag: het is nogal lastig om 4 miljoen 60-plussers van alle niet-kwetsbaren te scheiden. Nog even afgezien van het feit dat ook aardig wat dertigers, veertigers en vijftigers door covid-19 in het ziekenhuis terecht komen. En er in Nederland heel veel mensen zijn - jong en ouder - die gewoon werken met een chronische ziekte. Moeten die dan allemaal verplicht thuis in de ziektewet gaan zitten omdat ze een puffer voor hun astma hebben? 

Virologen en andere medische experts zien niets in het plan en zetten liever in op zo snel mogelijk vaccineren om iedereen meer perspectief te bieden. In Engeland en Israël, waar al heel veel mensen gevaccineerd zijn, neemt sindsdien de druk op de ziekenhuizen zienderogen af. Hoe frustrerend de hele lockdown ook is, solidariteit is misschien ook wel iets om te koesteren?  

UPDATE 23-02-2021 

Barbara Baarsma heeft zich inmiddels teruggetrokken uit Herstel NL. "Ik was bij de start als meedenker betrokken bij Herstel-NL," zegt ze op LinkedIn. "Mijn rol was argumenten op basis van feiten en onderzoek in te brengen voor goed beleid. Die rol blijf ik vervullen, maar niet langer bij Herstel-NL." 

Foto (c) Roger Neve 

Doe je mee aan de grote Nouveau Enquête? Kost je maar 5 minuutjes en we verloten fijne beautypakketten als bedankje!