VVD de grootste, D66 de grootste winnaar.

De VVD is bij de verkiezingen als grootste partij uit de bus gekomen met 35 zetels. Sigrid Kaag leidde D66 naar een overtuigende tweede plek met 24 zetels, een winst van 5 zetels...

...en dat vroeg om een dansje op de tafel. Het gaat om een voorlopige uitslag op basis van 88% van de getelde stemmen (stand van donderdagochtend 18 maart 10:30).  

Article continues after the ad

Fleur Agema, tweede op de lijst van de PVV, de derde partij met 17 zetels (3 zetels verlies), zal vermoedelijk oppositie blijven voeren, afgaand op het feit dat Geert Wilders al heeft gezegd 'ervanuit te gaan dat we de grootste oppositiepartij worden.'

Naast Kaag deden ook andere vrouwen het goed: voor Ja21 staan Annabel Nanninga en Nicki Pouw-Verweij in de schijnwerpers voor JA21, vrij uniek voor een partij die nog maar een paar maanden bestaat. Nanninga blijft in de Senaat, Pouw-Verweij is de officiële tweede op de lijst en gaat de Tweede Kamer in. 

Ook nieuw: Nilüfer Gündoğan komt als tweede op de lijst van Volt naar Den Haag, Volt heeft drie zetels in de wacht gesleept.

Esther Ouwehand krijgt 1 zetel winst met de Partij voor de Dieren en komt daarmee op 6 zetels.

Voor Sylvana Simons van BIJ1 moeten de afgelopen uren een rollercoaster zijn geweest: eerst een zetel, toen niet, nu weer wel: haar entree in Den Haag.

En de verrassendste nieuwkomer: Caroline van der Plas, lijsttrekker van de Boer Burger Beweging (BBB). Ze is 'gigablij' met de zetel waarmee haar partij in de Tweede Kamer komt. "Mensen hebben ons belachelijk gemaakt en gekleineerd", aldus Van der Plas. "Maar wij hebben er altijd in geloofd."

Lilianne Ploumen wist de PvdA op een gelijk aantal zetels (9) te houden. Liane den Haan van 50Plus verloor 2 zetels en komt op 1. De SP en Lilian Marijnissen verloren 5 zetels en houden er 9 over. 

Foto's (c) ANP, Volt

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in