'Ze is iemand die dingen voor elkaar krijgt.'

Bij het grote publiek is Micky Adriaansens (57) vrijwel onbekend, maar als nieuwe minister van Economische Zaken zal daar snel verandering in komen.

Monique Anne Maria 'zeg maar Micky' is sinds 2019 lid van de VVD-Eerste Kamerfractie en daarnaast tot voorkort voorzitter van de Raad van Bestuur bij adviesbureau Twijnstra Gudde, waar ze senior adviseur in de zorg werd.

Het werkte bevrijdend, zei ze in een interview met de Gooi en Eemlander, om na acht jaar over "harde zaken" die ze als advocaat deed, meer te leren "over hoe je mensen in beweging krijgt".

Article continues after the ad

Eerder werkte ze onder andere als advocaat, directeur thuiszorg bij een zorgonderneming, directeur van het genootschap van fysiotherapeuten en bestuursvoorzitter van zorginstellingen in Lelystad.

'Niets was haar te veel'

'Ze was mijn rechterhand', zegt Ben Knüppe, een van de curatoren van het failliete Fokker, in het Financieel Dagblad. 'Micky moest het massaontslag voorbereiden. Niets was haar te veel om dat zo goed mogelijk te doen. Dat er geen problemen zouden komen met WW-aanvragen of met getuigschriften, voor duizenden mensen.'

Knüppe 'bewaart de warmste herinneringen aan haar' en is nog steeds bevriend met de aanstaande minister. 'IJverig, nauwgezet, weet hoe de wereld in elkaar zit', zegt hij. 'En ook een vrouw met stijl.'

Sterke economie

Ze heeft naar eigen zeggen "vol ja" gezegd toen ze voor de ministerspost gevraagd werd. Na haar gesprek met formateur Mark Rutte wilde ze er nog niet veel kwijt, behalve dat ze er voor wil zorgen "dat Nederland een sterke economie houdt".

Mensen die met haar hebben gewerkt, prijzen haar de hemel in, meldt het FD. Ze analyseert waar de problemen zitten, vindt een slimme manier om tot een oplossing te komen en werkt keihard om die oplossing te realiseren.

'Ik schijn een creatieve leerstijl te hebben en houd ervan om in het diepe te springen'

“Ik schijn een creatieve leerstijl te hebben en houd ervan om in het diepe te springen, het liefst zonder bandjes”, zei ze in haar maidenspeech voor de Eerste Kamer. In haar nieuwe baan zal ze het nodig hebben gezien de aanhoudende economische gevolgen van de coronapandemie en het vestigingsklimaat voor bedrijven.

Liefde voor Rotterdam

Micky is geboren in Schiedam en studeert rechten aan de Erasmus Universiteit. Rotterdam is nog altijd haar favoriete stad, liet ze het FD anderhalf jaar geleden weten. 'De nuchterheid, niet zeuren, handen uit de mouwen', somt ze in de marge van een interview op wat voor haar de pluspunten van de havenstad zijn. Ze kan soms 'tranen in haar ogen krijgen op de Van Brienenoordbrug'.

Golf en biografieën

Micky is getrouwd en moeder van een zoon en een dochter. In haar vrije tijd speelt Adriaansens graag golf en leest ze  biografieën.

In haar studententijd zong ze in de Hermes House Band (in het filmpje is ze een brunette), die eerder mede opgericht werd door Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn. De Rotterdamse feestband is vooral bekend van de 'lalala-remake' van I will survive.

Foto's (c) ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in