Ze staat bekend als 'een pitbull op hakken.'

Uitgesproken mening, strijdlust, grenzeloze standvastigheid. Dilan Yeşilgöz-Zegerius (44, VVD) begon in 1995 haar politieke carrière bij de SP ('Hoe zij naar de wereld keken was niet hoe ik naar de wereld kijk') en is nu alweer jaren een liberaal in hart en nieren.   

Van links naar rechts

De voornaamste reden voor de switch was "dat ik bij die linkse partijen als 'de allochtoon' behandeld werd," zegt ze in Feminer. "Ik kreeg de gekste vragen op mijn bord: of ik uit mocht gaan van mijn vader. Ik begreep gewoon niet wat ze bedoelden!"

Article continues after the ad

"Mijn vader kwam ons om drie uur ‘s nachts ophalen, waar heb je het over? We zijn atheïst, mijn moeder gaf les aan de hogeschool. Toen bedacht ik: linkse partijen zoeken gewoon naar slachtoffers die zij kunnen redden – en daarom bestaan ze."

Bij de VVD voelde ze zich wel meteen thuis: "Hier heeft nog nooit iemand aan mij gevraagd waar ik vandaan kom. Van de leden tot aan Mark Rutte: iedereen kijkt gewoon naar wie je bent en wat je kan."

Talent voor openbaar bestuur

Yeşilgöz-Zegerius is van Turks-Koerdische afkomst. In 1984 kwam ze, 7 jaar oud, met haar moeder en zusje naar Nederland, nadat haar Turks-Koerdische vader al drie jaar eerder Turkije als politiek vluchteling had verlaten vanwege zijn vakbonds- en andere politiek getinte activiteiten.

Dilan studeerde sociaal culturele wetenschappen in Amsterdam en was Medewerker Wetenschappelijk Bureau voor Onderzoek en Statistiek bij de gemeente Amersfoort. In 2006 ging ze het openbaar bestuur in, eerst in Amsterdam waar ze tussen 2014 en 2017 raadslid was met de portefeuilles veiligheid, armoede en sport. Vanaf 2017 zat ze in de Tweede Kamer, tussen mei 2021 en januari 2022 was ze staatssecretaris Economische Zaken en Klimaat in het kabinet-Rutte III.

Minister op een zware post

En nu dus als het Law & Order gezicht van de VVD minister van Justitie en Veiligheid in het kabinet-Rutte IV. Meteen kritiek dat ze geen rechten had gestudeerd en daarom geen goede minister zou kunnen zijn.

Voor alle duidelijkheid: haar voorganger Ferd Grapperhaus is een topjurist, liep die een foutloos parcours? Ivo Opstelten en Ard van der Steur, beiden geschoold aan de rechtenfaculteit in Leiden, moesten zelfs voortijdig opstappen. Een meestertitel is bepaald geen garantie op een succesvol ministerschap, bij besturen komt meer kijken dan vakkennis. 

Over ambitie

Ze schrikt niet terug voor de verantwoordelijkheid. "Enerzijds begrijp ik dat vrouwen nog steeds geneigd zijn in eerste instantie nee te zeggen," zegt Yeşilgöz in de Volkskrant. "Die doen graag eerst tien jaar een klus en zijn dan toe aan de volgende stap."

"Dat herken ik ook bij jonge meiden: veel ambitie, en tegelijk bescheiden. Vergeet niet: Nederland is al heel lang Europees kampioen deeltijdwerken. In de zaaltjes waar ik spreek, zeg ik: laat zien wat je wilt en dat je er klaar voor bent.’

Over haar uitglijders

"Het is niet erg om af en toe spijt te hebben van dingen als die achteraf niet goed uitpakken. Ik vind het heftiger om het niet eens te proberen.”

Over haar nieuwe baan

"Ik ga de rechtsstaat koesteren, verdedigen en versterken. Ik wil dat mensen vertrouwen kunnen hebben in de bescherming die de rechtsstaat biedt. En tegen degenen die de rechtsstaat ondermijnen treden we hard op."

Privé

Dilan is getrouwd en dol op haar hond Moos.

Foto's (c) Getty Images, Nouveau, ANP, Rijksoverheid

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in