Wie zijn Liz Truss, Suella Braverman en Penny Mordaunt?

Gezien de staat van het land (Brexit is tot nu toe nog geen succesverhaal geworden en ook de Britten zijn boos en bezorgd over stijgende prijzen) is de baan van premier nu bepaald niet de makkelijkste: zie maar eens een frisse doorstart te maken in een totaal verdeeld land.

Toch staat men in de rij om Boris Johnson op te volgen. Onder de negen kandidaten die hopen door de conservatieve partij aangewezen te worden zijn inmiddels drie vrouwen die hopen in de voetsporen te kunnen treden van Margaret Thatcher en Theresa May. Wie zijn de dames die bereid zijn hun verantwoordelijkheid te nemen?  

Liz Truss

Article continues after the ad

Liz Truss, minister van Buitenlandse Zaken, bleef tot aan het einde loyaal aan Johnson, maar is tegelijk al maanden bezig haar publieke profiel op te krikken met het oog op haar eigen carrière. Inhoudelijk niet de sterkste, wel alom aanwezig en publiciteit telt zwaar in dezen.

Heeft de hilarische gewoonte om foto's te posten waarop ze op Thatcher lijkt, krijgt veel publiciteit door de invasie van Rusland in Oekraïne. Ze zit sinds 2010 in het Lagerhuis.

Suella Braverman

Procureur-generaal Suella Braverman is sinds 2015 lid van het Lagerhuis en bekleedde ook al een paar posten in het kabinet van Theresa May. Ze was als euroscepticus voor de Brexit en bleef in politiek stormachtige maanden uit beeld door haar zwangerschapsverlof, wat vanuit strategisch oogpunt handig is geweest.

Ze zegt dat indien ze inderdaad tot premier zou worden verkozen, haar prioriteiten zouden liggen bij het verlagen van de belasting, het terugdringen van de overheidsuitgaven, het aanpakken van de stijgende kosten van levensonderhoud, het bestrijden van illegale immigratie en het realiseren van de kansen die Brexit volgens haar bood.

Over Transgenderrechten zegt ze "al die woke-rommel te willen wegwerken." Haar afwezigheid op de socials is vrij onheilspellend. 

Penny Mordaunt

De laatste naam in het rijtje is die van Penny Mordaunt, die sinds 2010 in het Lagerhuis zit en in 2019 de eerste vrouwelijke minister van Defensie werd. "Het leiderschap moet veranderen", schreef zij op Twitter. "Het moet minder gaan om de leider, en meer om het schip."

Mordaunt, onderminister (staatssecretaris) van internationale handel en een verbinder, is overtuigd Brexiteer en in de peilingen bij de bookmakers gooit zij hoge ogen. Voor conservatieve puristen is ze echter te woke omdat ze ooit zei: "Trans vrouwen zijn vrouwen en trans mannen zijn mannen."

Bij het grote publiek is ze vrij onbekend, dat gaat ook niet helpen. Wel scoort ze punten als reservist bij de marine. 

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in