'Mijn doel was er niet in de eerste ronde uitvliegen.'  

Daphne Deckers (52) doet mee aan het achttiende seizoen van De Slimste Mens. "Ze vroegen me al  een aantal seizoenen, maar het kwam met de opnamedagen steeds niet uit," zegt ze in Televizier. "Eerst was ik mijn roman Dubbel zes aan het schrijven, daarna Uitwaaien."

Article continues after the ad

"Als ik midden in een boek zit, heb ik liever geen afleiding, hoe leuk ik het programma ook vind. Daarbij komt dat De slimste mens  behoorlijk stressvol is. Maar ik vind het heerlijk om eens uit mijn comfortzone te gaan, zeker na zo’n prikkelarm coronajaar van verplicht thuiszitten."

Thuis speelt Deckers graag 30 Seconds, haar doel voor De Slimste Mens was 'er niet in de eerste ronde uitvliegen'. Dat is gelukt: Daphne overleefde de eerste aflevering waarin ze speelde tegen Bert Visscher en Sergio Vyent, bekend van First Dates. Uiteindelijk bleek Bert ‘de slimste’ van de avond, terwijl Daphne en Sergio tegen elkaar speelden in het slotspel. Op een haar na wist Daphne haar positie veilig te stellen.

Vanavond weer door, dus - succes, Daphne! 

En mocht de spanning nu vragen om even stoom afblazen, dan kan ze altijd nog terugvallen op haar fijne tips in Uitwaaien – we delen er drie!

Blotevoetenpad

Daphne: "Weet je wát leuk is? Een blotevoetenpad. Ik vond het een heel bijzondere natuurbeleving. Er zijn meer dan 25 Blotevoetenpaden door heel Nederland; speciaal aangelegd om veilig zonder schoenen en sokken over verschillende ondergronden te kunnen lopen."

"Je wandelt over zand, gras, turf, mos, houtsnippers en stapstenen. Het pad leidt door water en (soms kniehoge) modder, langs fruitboomgaarden en bloemen. Door de ongelijke ondergrond schijn je alle grote en kleine spieren in je voeten en benen te trainen, en het zou ook wonderen doen voor je balans."

"Maar ik vond het vooral heel bevrijdend; het is een compleet andere sensatie en geeft een vrij gevoel. Vaker op blote voeten lopen, is sowieso een goed idee: de meeste voeten vinden het heerlijk wanneer ze uit hun schoenen worden bevrijd. Wanneer blootvoets door de modder nog een stap te ver is, zou je ook binnenshuis kunnen beginnen. Ervaar hoe ontspannend het is, en hoe het je een gevoel van ‘meer grip’ kan geven."

TIP Het BloteVoetenPark in Brunssum heeft het langste en meest uitgebreide blotevoetenpad van Nederland. De afwisselende natuurtocht strekt zich uit over vier kilometer en is erg leuk (en modderig) om met kinderen te lopen.

Amsterdam Castle 

Daphne: "Het Muiderslot, de middeleeuwse waterburcht waar schrijver en dichter P.C. Hooft decennialang heeft gewoond en gewerkt, is door Tripadvisor uitgeroepen tot ‘mooiste kasteel van Nederland’."

"Prompt is het door het toeristenbureau omgedoopt tot Amsterdam Castle, wat natuurlijk een giller is. Maar ze willen er waarschijnlijk mee aangeven dat je er zó bent: het waterrijke Gooise Meren ligt – zeker voor buitenlandse begrippen – op een steenworp afstand van Amsterdam."

De wijsheidswandeling 

Daphne: "Houd je van wandelen, maar ben je niet zo gecharmeerd van grootschalige evenementen? Ook dan kun je in Nijmegen terecht.

Naast alle ‘gewone’ wandelroutes is er de Walk of Wisdom, een eigentijdse pelgrimsroute van zeven dagen en 136 kilometer waarbij je door de landschappen rondom Nijmegen loopt, zoals de uitgestrekte Ooijpolder en de heuvels van Berg en Dal."

"Deze ‘wijsheidswandeling’ (die onafhankelijk is van religie) gaat over rust en reflectie en de reis naar binnen. De bedoeling is om ‘het pad van je eigen wijsheid’ te lopen met je telefoon zoveel mogelijk uit.

Iedere deelnemer krijgt een veter, waaraan hij of zij de stalen vogelringetjes kan rijgen die de 11 gemeentes op de route verstrekken."

Meer informatie: walkofwisdom.org

Uitwaaien: geluk dicht bij huis kost 22,50 euro. 

Foto's Daphne Deckers (c) Nouveau / DPG Media

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in