Een verhaal over vierkante konten, suikerhartjes én cardio.

Nouveau vraagt diverse Bekende Nederlanders hoe zij Fit & Energiek 2021 ingaan. Daphne Deckers (52): “Ik begin aan een tiendaagse Vegan Switch. Marianne Timmer heeft me daartoe overgehaald.”

Article continues after the ad

Daphne: “Ik heb een zittend beroep en door de lockdowns heb ik ook nog eens veel meer stilgezeten dan normaal. Thuis Lego’en is hartstikke leuk en gezellig, maar ik heb er wel een vierkante kont van gekregen. Ik ben in 2020 vijf kilo aangekomen en kreeg de knopen van mijn broeken niet meer dicht.

'Ik heb het gevoel dat ik uit een winterslaap ben gekomen'

In het begin van 2021 kreeg ik sterk de behoefte om me weer eens leuk aan te kleden en weer ‘gewoon’ in mijn kleren te passen: het oude normaal.

Ik heb het gevoel dat ik uit een winterslaap ben gekomen: al dat huismussen en stilzitten was een tijdlang best knus, maar nu wil ik eigenlijk alleen nog maar losbreken. Ik ben meer cardio en meer krachttraining gaan doen, en wow - wat geeft dat toch een stoot aan positieve energie!”

Hoe ga je met je lichaam om?

“Op zich leef ik heel gezond: ik rook niet en ik drink niet, en ik doe geen drugs. I’m high on life, zeg ik altijd. Maar ik houd iets teveel van suiker: ik snoep graag en veel. In 2020 heb ik dat een béétje uit de hand laten lopen, want bij het kijken naar al die treurnis programma's zoals Op1 waarbij het iedere dag over doden, besmettingen en ic-bedden ging, was voor mij de verleiding groot om hele zakken drop, suikerhartjes, Maltesers en andere troep naar binnen te duwen.

Maar inmiddels heb ik een suikervrije week gedaan (zo, wat krijg je dáár een detox-hoofdpijn van) en nu ga ik beginnen aan een tiendaagse Vegan Switch. Marianne Timmer heeft me daartoe overgehaald - zij kan heel overtuigend zijn, haha! Onze dochter Emma is vegetariër, en doordat zij al een jaar thuis woont (normaliter woont ze in LA; ze gaat binnenkort weer die kant op) heb ik meer vega vlees en recepten dan ooit tevoren. Erg lekker allemaal.”

Wat doe je om fit te blijven?

“Twee keer per week staat mijn personal trainer Susanne voor de deur. Tijdens de corona dagen deden we de meeste trainingen buiten. Daarnaast probeer ik zeker drie keer in de week op de crosstrainer te staan, met televisie erboven. Tijdens de lockdown was ik 'stationair toerist': dan keek ik op de crosstrainer GoPro-filmpjes van toeristen en bezocht ik op die manier allerlei plekken op de wereld.

'Buikspieroefeningen in 5 setjes van 20, kleine moeite, groot plezier'

En ik doe ’s ochtends en ’s avonds 100 buikspieroefeningen; dat zijn 5 setjes van 20, kleine moeite, groot plezier. Krachttraining is goed voor de spiertonus, maar calorieën verbranden doe je met cardio. En dat moet ik dit jaar echt weer aanzwengelen. Er komen niet alleen gelukshormonen vrij, maar nu ik 52 ben is het ook belangrijk om de zaak in beweging te houden.” 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in