Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

'Prinses Beatrix is eindelijk een vrije vrouw'

Cisca brengt een ode aan de lange broek voor vrouwen! Dat was even schrikken: oud-koningin Beatrix in een lange broek aan het werk. En dan niet in de tuin of de keuken, maar officieel, in functie, zoals afgelopen zaterdag te zien was in het 8 uur journaal. Ze was - in een zwart broekpak - aanwezi...

'Prinses Beatrix is eindelijk een vrije vrouw'

Cisca brengt een ode aan de lange broek voor vrouwen!

Dat was even schrikken: oud-koningin Beatrix in een lange broek aan het werk. En dan niet in de tuin of de keuken, maar officieel, in functie, zoals afgelopen zaterdag te zien was in het 8 uur journaal. Ze was - in een zwart broekpak - aanwezig bij het 40-jarig jubileum van de Werkgroep Herkenning, een organisatie van nakomelingen van ‘foute’ Nederlanders, zoals NSB-ers.

Nu ben ik geen royalty-watcher van het soort Jeroen Snel of Marc van der Linden, maar ik durf toch wel te stellen, dat Beatrix zoiets nooit deed toen zij nog officieel koningin was. Heel anders dan Máxima, die zeer regelmatig een lange broek draagt, als zij ergens als koningin optreedt. Duidelijk een nieuwe generatie.

Jaren geleden stond ik voor het dilemma of ik zelf een lange broek kon dragen, toen ik aan Beatrix voorgesteld zou worden op het eeuwfeest van de Vereniging Vrouwenbelangen.

Deze in 1894 mede door Aletta Jacobs opgerichte vrouwenorganisatie, vierde in 1994 haar 100-jarig bestaan. Dat werd gevierd met een bijeenkomst in Pulchri in Den Haag, waar ik de feestrede zou houden. Koningin Beatrix zou, als beschermvrouwe, een van de aanwezigen zijn en natuurlijk op de eerste rij zitten. 

Omdat ik in die tijd al jaren een lange broek droeg – ik had zelfs geen rok of jurk meer in de kast hangen – was de keuze wat ik aan zou trekken bijna net zo zwaarwegend als wat ik zou zeggen. De feestrede baarde me eerlijkgezegd minder kopzorgen dan m’n outfit.  

Kon ik wel in een broek op het podium staan of zou ik voor deze speciale gelegenheid toch een jurk of een mantelpakje moeten aanschaffen?

Ik bleef bij mijn principes en kocht een mooi broekpak in beige visgraat motief met bijpassende sjaal en kastanjebruine pumps van gevlochten leer. Eenmaal ter plekke ontdekte ik dat ik, met Annemarie Grewel, de enige vrouw in een lange broek was in een zaal met meer dan honderd vrouwen.  En dat voelde toch goed.

'Wie wil er nog een rok dragen nu de lange broek normaal is voor vrouwen?'

Want laten we wel zijn, de lange broek is toch een verworvenheid van de Tweede Feministische Golf? Wie wil er nog een rok dragen nu de lange broek normaal is voor vrouwen? Welk kledingstuk geeft meer bewegingsvrijheid dan een broek ? Nog afgezien van het feit dat je met een broek verlost bent van het dragen van die vreselijke panty's.

Op de middelbare meisjesschool, geleid door nonnen, mochten we geen lange broek aan, behalve als je er een rok overheen droeg, waarmee je eruit zag als Klazien uit Zalk, dus dat deed je niet. De dag na mijn eindexamen verdween de rok uit m’n leven.

Toen ik zo’n 25 jaar geleden een lezing hield voor de Vereniging van Huisvrouwen in Lochem en daar 80-jarige vrouwen in een pantalon zag, wist ik zeker dat de rok het ging verliezen van de broek.

Eerlijk is eerlijk: ik heb nog wel eens een jurk gedragen. Bijvoorbeeld op mijn 25-jarig jubileum als Opzij-hoofdredacteur. Maar dat was dan wel een speciaal door Sheila de Vries voor mij gemaakte lange zwart-witte robe met hoge split.     

Nu prinses Beatrix op haar 83ste eindelijk is toegetreden tot het leger van ‘vrije vrouwen’ is het pleit beslecht: de broek heeft het definitief gewonnen van de rok.

Heel benieuwd of koningin Amalia in de toekomst ook zal kiezen voor de vrijheid van de lange broek.

Deze column verscheen eerder in Meer over Medisch

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in