Nouveau's Ella rolt even stevig met haar ogen over dit besluit.

Doutzen Kroes, het bekendste model van Nederland, stopt met haar modellencarrière 'omdat ik niet wil bijdragen aan de corruptie.'

"Ik zag dat ik eigenlijk alles heb", zegt Kroes in de Telegraaf. "Een leuk gezin, gezonde kinderen, een leuke man, mooie familie en allemaal lieve mensen om me heen. Waarom doe ik eigenlijk wat ik doe en wat zijn mijn beweegredenen, vroeg ik me af."

Volgens Kroes is de modellenwereld "corrupt". "Ik ben geweest in bepaalde landen waar mensen niks hebben. Ik heb me altijd ingezet voor ongelijkheid en wil zó graag dat de wereld eerlijk verdeeld is. Op een gegeven moment ontdek je dat het misschien wel kan, maar dat het misschien zo in stand wordt gehouden."

Article continues after the ad

"Toen dacht ik: laat alles maar gewoon zitten. Ik wil dit werk ook helemaal niet meer doen. Ik wil niet meer bijdragen aan al die corruptie. Ik wil niet meer voor merken werken waar ik niet helemaal achter sta. Al jaren niet. Je doet het ene corrupte ding na het andere. Ik wil alleen nog maar zuiver zijn."

'Toch fijn dat je kunt stoppen met werken, dankzij al die corrupte opdrachtgevers'

Dat kun je voortschrijdend inzicht noemen. Al is het wel makkelijk om er zo nobel een punt achter te zetten als je met 37 jaar het als model al langer hebt volgehouden dan menigeen. Nog even afgezien van het feit dat je kunt stoppen met werken, omdat al die vervelende corrupte opdrachtgevers je bankrekening steeds maar spekten met mooie bedragen tot een door Quote geschat vermogen van 29 miljoen euro.

Voor iemand die puur wil leven misschien ook nog even de moraal checken? 

Was het corrupt dat Kroes met al die miljoenen op de bank voor haar bedrijf vijf keer coronasteun aanvroeg en krap 19.000 euro kreeg? Nee, dat viel binnen de lijntjes, de regels gelden voor iedereen. Maar moreel deugt het natuurlijk voor geen meter om te cashen op een ramp als het water je niet echt aan de lippen staat, zoals bij andere ondernemers. Die niet zo makkelijk de indrukwekkende bedragen verdienen die het ex-topmodel voor een opdracht krijgt.

Heeft haar besluit te maken met het feit dat haar opdrachtgevers vertrouwen op wetenschap? En het in die wereld de normaalste zaak is om je te laten testen of een QR-code te laten zien om de veiligheid op een set te waarborgen, iets waar de coronacriticus met haar complottheorieën vast niet aan meedoet? Ergo: minder werk, dus nu maar stoppen als exitstrategie, om de eer aan zichzelf te kunnen houden?

Herinner je je deze nog? De post is inmiddels verwijderd, maar toen de paniek nog groot was en er duizenden mensen per dag eenzaam stierven aan covid-19, kwam er van Doutzen een bedankje. Dan heb je toch een wat bizar wereldbeeld. 

'Het lijkt me een zegen dat de pandemie op zijn einde loopt'

Ik ben benieuwd hoe ze praktisch gaat bijdragen aan het realiseren van haar idealen ( 'Ik wil zó graag dat de wereld eerlijk verdeeld is'), maar vermoed zomaar dat ze niet al haar geld spontaan zal weggeven. Wel heeft ze nu alle tijd om fulltime wappie te worden. Het lijkt me een zegen dat de pandemie op zijn einde loopt.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in