Olympische sporters worden met voorrang gevaccineerd.

Ben ik de enige die gemengde gevoelens heeft over het met voorrang vaccineren van de Olympische sporters? Misschien doorvoel ik hun leed niet goed, als iemand die zelf niets met sport heeft. Het spijt me, maar het doet me weinig of iemand één-tiende seconde harder kan lopen dan de ander.

Ik zie ook niet hoe de wereld er beter van wordt. Sporten als individu, voor je eigen welzijn, lijkt me zinvol. Topsport is alleen interessant voor een clubje elite-atleten die bereid zijn hun hele leven te parkeren voor die één-tiende seconde winst.

Maar ik ken ook heel veel heel verdrietige ondernemers en artiesten die alles wat ze hebben opgebouwd zien vervliegen

Nu snap ik dat het vervelend is als je jaren traint voor zoiets als de Olympische Spelen en je moet dan verwerken dat 2020 niet doorgaat en je je motivatie moet volhouden tot een jaar later. Dat moet een teleurstelling zijn. Maar ik ken ook heel veel ondernemers, artiesten en andere mensen die stuk zitten, omdat ze alles wat ze in jaren hebben opgebouwd in rook zien opgaan, vanwege het feit dat ze al maanden gedwongen niet mogen werken. Mensen die gezinnen moeten onderhouden, mensen die voor banen zorgen. Zij krijgen geen voorrang en moeten het maar zien uit te zingen.

Article continues after the ad

Terminale patiënten die nog maar een paar maanden hebben moeten op hun beurt wachten

Durf ik het hardop te zeggen? Het is maar sport. Veel zorgpersoneel is nog niet ingeënt. Terminale patiënten die nog maar een paar maanden te leven hebben, moeten op hun beurt wachten, wat ik onvoorstelbaar wreed vind. En gezinnen van wie een lid een chronische ziekte heeft, zitten al ruim een jaar lang vrijwillig in zelfisolatie. Onzichtbaar, zonder machtige (sport)lobby #vergeetonsniethugo.

'Samen krijgen we corona onder controle', klinkt het in elk reclameblok. Hoe is dit 'samen'? Hoe kun je als regering een beroep doen op de solidariteit van een bevolking als je jonge, kerngezonde sporters voorrang geeft omdat ze toevallig hard kunnen lopen of fietsen? Wie bepaalt dat hun verdriet meer telt dan dat van anderen?  

Het vaccinatieproces verloopt met horten, stoten en vertraging. Om dan uitgerekend topsporters voor te trekken?

Als we omkwamen in de vaccins en iedereen die dat wilde al een eerste prik had gehad, zou ik zeggen: 'Meteen doen en veel succes in Japan!' Maar dat is niet zo, er zijn juist te weinig vaccins. Het hele vaccinatieproces verloopt met horten, stoten en vertraging. Om dan uitgerekend deze groep voor te trekken?

Hoe verkoop je dat aan een bevolking die zich nog maanden zal moeten schikken? Het RIVM voorspelt vandaag 'dat op 1 augustus de coronapandemie voorbij is', uiteraard met de nodige mitsen en maren. Ik zou zeggen: laaggespannen verwachtingen, mensen. Weer een zomer vol beperkingen voor volk en vaderland. Behalve dus als je een topsporter bent.

Worden straks ook BN'ers ook eerder geopereerd dan jij, ik en de buurvrouw?

Is dit hoe het voortaan gaat? Worden straks ook BN'ers bijvoorbeeld eerder geopereerd dan jij, ik en de buurvrouw? Is één-tiende seconde harder kunnen lopen dan een andere topatleet voortaan het ijkpunt om meer waarde voor de maatschappij te hebben dan een ander? De hele vaccinatieaanpak zit me al maanden dwars, maar dit? Dit begrijp ik echt niet.   

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in