Zullen we eens ophouden met vergaderen en vaccins gaan kopen? 

Ik behoor tot de burgers die corona niet afdoet als 'een griepje' en die zich al zo'n jaar aan de regels houdt. Je weet wel, de overgrote groep die niet tettert op Twitter of een superspreaderevent verkoopt als 'demonstratie'. Mondkapje, handen wassen, afstand houden – het zijn automatismen geworden. Maar zelfs mijn geduld begint op te raken.

Als iets duidelijk is geworden van alle maatregelen, is dat vooral vaccineren effectief is. Alles – scholen, horeca, sporten, socialiseren, concerten – komt met elke gezette prik dichterbij. Ik kijk jaloers naar Israël waar ze het voortvarend aanpakken. En naar Engeland, waar ze ook niet moeilijk doen over even doorzetten. En kijk vervolgens vertwijfeld naar het vaccinatieschema hier, dat ernstig aan het Swiebertje Syndroom lijdt.

Eerst waren er geen priklocaties én geen vaccins. Nu zijn er wel priklocaties, maar weer te weinig vaccins. De fabrikant die de regering op zijn mooie blauwe ogen geloofde en waarbij indrukwekkend veel doses zijn ingekocht, levert intussen het meest scharrige vaccin en schermt voortdurend met 'productieproblemen'.

Article continues after the ad

1 miljoen mensen ingeënt, nog 16 miljoen te gaan

Voor het geld van het steunpakket, hadden we heel Nederland wel vijftig keer kunnen inenten met het beste, duurdere vaccin. Niemand is blijkbaar op dat idee gekomen. Rusland heeft met Sputnik V een vaccin dat zich – wetenschappelijk aangetoond - kan meten met dat van Pfizer, maar daar wordt nuffig naar gekeken. Wel wordt hier het nieuws dat de miljoenste vaccinatie is gezet naar buiten gebracht als een mijlpaal. Nog 16 miljoen mensen te gaan, hè? In dit tempo mag ik van geluk spreken als ik voor 2024 aan de beurt ben.

Ik hoef geen voorrang, ik kan op mijn beurt wachten, maar ik zit me wel op te vreten. Vooral over het nieuws dat er nu een vaccinatiecommissaris is aangesteld. Deze Hans Schikan, met de swingende titel 'special envoy vaccins', komt over 'een aantal weken' met een rapport over het vaccineren.

Stel je toch eens voor dat je daadwerkelijk actie zou ondernemen

Serieus, het láátste wat we nodig hebben, is nog een rapport waar bange, incompetente, treuzelende en vergaderverslaafde ambtenaren weer weken op gaan herkauwen. Waarna de Kamer ook weer voor eindeloze vertraging gaat zorgen, omdat daar ook iedereen er iets van zal willen vinden. Zonder dat er intussen iets gebeurt, want stel je toch eens voor dat je verantwoordelijkheid zou nemen of daadwerkelijk actie zou ondernemen.

Het gaat vast allemaal volgens de wet en volgens het boekje en er zijn mensen die dat reuze opwindend vinden, maar ik behoor daar niet toe. Het enige wat ik wil, is twee prikken en dan weer eens af kunnen spreken met mijn twee beste vriendinnen. Dat die vriendinnen hun moeders weer zonder vrees kunnen omhelzen. En dat we allemaal terug kunnen naar wat er nog over is van normaal.

Ik wil geen vaccinatiecommissaris 'die de dingen in kaart gaat brengen', ik wil dat iemand als Annemarie van Gaal wordt aangesteld met een onbeperkte creditcard om als de donder fatsoenlijke, goed werkende vaccins voor iedereen naar Nederland te krijgen, linksom of rechtsom. Zullen we na een jaar doorsukkelen gewoon eens gaan doorpakken, Den Haag?  

 

Doe je mee aan de grote Nouveau Enquête? Kost je maar 5 minuutjes en we verloten fijne beautypakketten als bedankje!