Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Cisca: 'Wilt u sekszegels?' vraagt de caissière van Albert Heijn'

Cisca Dresselhuys in verwarring bij de kassa: wat ís dit voor AH-actie?  'Wilt u sekszegels?' vroeg de caissière van Albert Heijn. Daar keek ik van op. 'Wat zegt u?' vroeg ik. Ze herhaalde de vraag: of ik sekszegels wilde. Omdat zij, net als ik, een mondkapje droeg, zei ik nu maar eens luid en du...

Cisca: 'Wilt u sekszegels?' vraagt de caissière van Albert Heijn'

Cisca Dresselhuys in verwarring bij de kassa: wat ís dit voor AH-actie? 

'Wilt u sekszegels?' vroeg de caissière van Albert Heijn. Daar keek ik van op. 'Wat zegt u?' vroeg ik. Ze herhaalde de vraag: of ik sekszegels wilde.

Omdat zij, net als ik, een mondkapje droeg, zei ik nu maar eens luid en duidelijk dat ik haar niet goed verstond. Ook zij articuleerde nu extra goed, het bleek te gaan om bestekzegels. Nee, dank u, die hoef ik niet, ik heb genoeg messen en vorken.

'Helaas bleek de kangoeroe een rooms-katholieke monnik in een pij te zijn'

Iets verkeerd verstaan of niet goed zien, blijkt soms aanleiding te zijn tot verrassende zaken. Zo vertelde Annie M.G. Schmidt, die op oudere leeftijd vrijwel blind was, dat zij op het Leidseplein ooit een kangoeroe dacht te zien. Helaas bleek het een rooms-katholieke monnik in een pij te zijn. Toch veel minder exotisch dan een kangoeroe.

Nu wij nog steeds veroordeeld zijn (en ook nog blijven) tot het dragen van mondkapjes, was ik wel benieuwd hoeveel misverstanden die veroorzaken. Twee Amerikaanse psychologen hebben onlangs onderzoek gedaan naar de verstaanbaarheid van mondkapjes-dragers.

'Een chirurgisch mondkapje blijkt de beste verstaanbaarheid te bieden'

Daaruit bleek dat het medische FFP2-masker, een zogenaamd chirurgisch mondkapje, het best scoort. Dat heeft een verstaanbaarheid van ruim 94 %, tegen 88% van een loszittend mondkapje van textiel.

Wat de verstaanbaarheid begrijpelijk heel erg verslechtert, is achtergrondgeruis, zoals dat bijvoorbeeld aanwezig is in supermarkten. Dan zakt de verstaanbaarheid tot 45% (medisch mondkapje) of tot zelfs 27 % (zo'n leuk modieus kapje van textiel).

'In het covidmondkapje zie ik eruit als Miss Piggy...' 

Over het mondkapje dat op Covid-afdelingen wordt gedragen, waarvan ik, dankzij connecties in medische kringen, vijf exemplaren bezit, waarmee ik er helaas uitzie als Miss Piggy, repte het onderzoek niet. 

Gelukkig heeft een Belgische gezondheidsorganisatie vijf tips opgesteld, die ervoor moeten zorgen dat mondkapjes-dragers elkaar zo goed mogelijk blijven verstaan.

Vooral belangrijk voor winkelpersoneel, dat vaak ook nog vanachter een plexiglas scherm moet werken. Mondkapjes en zo'n scherm vormen samen een heilloze combinatie als het om verstaanbaarheid gaat.  

Een paar nuttige tips:

  • Maak altijd oogcontact,
  • Spreek ook met je lichaam, maak handgebaren of hoofdbewegingen,
  • Vermijd zoveel mogelijk storende omgevingsgeluiden,
  • Articuleer duidelijk en spreek langzaam,
  • Ga niet hard schreeuwen en blijf vooral begripvol en aardig.
  • Belangrijkste tip: schaf muziek in de winkels totaal af zolang de mondkapjesplicht geldt.

Wat zou ik trouwens met sekszegels bij elkaar hebben kunnen sparen?

Bij elk vol zegelboekje met een filiaalchef naar keuze een weekeind in een Van der Valkhotel?

En met vijf volle spaarboekjes tien dagen naar Benidorm met een CEO van de levensmiddelengigant?

Hoe dan ook: veel spannender dan een stel vorken en messen!

Foto (c) ANP. Deze column heeft eerder in Meer over Medisch gestaan.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in