Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Cisca Dresselhuys maakt zich kwaad

'Corona heeft níets gedaan voor de emancipatie.' "Dat er na het herstel van covid-19 allerlei restverschijnselen kunnen overblijven, is bekend. Van hartkloppingen tot vermoeidheid, van spierpijn tot kortademigheid, van verlies van smaak en geur tot geheugenverlies. Het is niet gering, wat corona ...

Cisca Dresselhuys maakt zich kwaad

'Corona heeft níets gedaan voor de emancipatie.'

"Dat er na het herstel van covid-19 allerlei restverschijnselen kunnen overblijven, is bekend. Van hartkloppingen tot vermoeidheid, van spierpijn tot kortademigheid, van verlies van smaak en geur tot geheugenverlies. Het is niet gering, wat corona langdurig kan aanrichten in een mensenlijf.

Een heel ander en totaal onverwacht bijverschijnsel van de ziekte, is de terugval van mannen in oude, traditionele opvattingen, met name over de man/vrouw-verhoudingen. Waar er voor de lichamelijke restverschijnselen speciale klinieken worden opgericht met longartsen en fysiotherapeuten, die aangepaste hulp bieden, zullen het vooral ‘gewone’ vrouwen zijn, die (hun) mannen weer op het rechte pad moeten brengen.

'Niemand kan tegelijkertijd kinderen lesgeven en digitaal vergaderen of een rapport schrijven'

Tijdens de lockdown mochten veel werknemers niet meer naar hun kantoor, maar moesten vanuit huis werken. Waar ook de kinderen zaten, die niet meer naar school gingen. Prompt trad het rare verschijnsel op, dat mannen opeens vonden dat hun vrouwen moesten opdraaien voor zowel het huishouden als het thuisonderwijs van de kinderen. En dat terwijl ze, net als hun man, vanuit huis hun betaalde werk zaten te doen. Misschien geloofden die mannen nog in de mythe, dat vrouwen goede multitaskers zijn, maar dat is, zoals gezegd, een mythe. Niemand kan tegelijkertijd kinderen lesgeven en digitaal vergaderen of een rapport schrijven.

'Veel mannen vielen terug in ouderwetse ideeën, die al lang bij het grofvuil gezet waren'

Sociologe Katia Begall van de Radbouduniversiteit deed onderzoek naar de tijdsbesteding in coronatijd van mannen en vrouwen, waarbij ze ontdekte dat veel mannen terugvielen in ouderwetse ideeën, die al lang bij het grofvuil gezet waren. Dachten we.

Vóór de pandemie vonden zes op de tien Nederlanders dat werk en zorg gelijk verdeeld moeten worden tussen mannen en vrouwen. Die visie verandert vaak als er kinderen komen, dan blijft degene, die het meest verdient (vaak de man) het meest werken, waardoor zijn aandeel in de zorg terugloopt. De praktijk is namelijk dat wie het meest verdient, het minst in de huishouding en de zorg doet.

'Het waren de vrouwen die, naast hun betaalde werk, meer huishoudelijke karweitjes op zich namen, én het thuisonderwijs'

Maar in coronatijd lag het allemaal nog weer anders, toen vonden veel méér mannen, dat zij niet degenen waren om thuis de handen uit de mouwen te steken. Zij moesten vanuit huis immers voor hun baas werken. Dus waren het de vrouwen die, naast hun betaalde werk, meer huishoudelijke karweitjes op zich namen, terwijl ook het thuisonderwijs aan de kinderen hun taak werd. Om de een of andere reden voelden mannen zich daar niet de aangewezen persoon voor. Als zij thuis werkten en hun vrouw buitenshuis  (bijvoorbeeld in de zorg), brachten de vaders de kinderen pijlsnel naar de noodopvang.

Sociologe Begall verwachtte eigenlijk dat er tijdens de lockdown een progressieve doorbraak zou komen, omdat ouders in hetzelfde schuitje zaten: thuiswerken en tegelijkertijd voor de kinderen en huishouding moeten zorgen.

Helaas,  het tegendeel bleek het geval, vertelde ze onlangs teleurgesteld in de media.

Waarom het gebeurde, weet ze nog niet. Dat vergt nader onderzoek.

Wat we wél weten is dat de nazaten van Aletta Jacobs en Joke Smit hard aan het werk moeten. Want een blijvende teruggang naar voorbije tijden is het laatste wat we willen. Toch?   

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in