Besturen in plaats van notulen spellen, graag.

Toen ik vanmorgen in de kranten las hoe vakbonden en ondernemers zich grote zorgen over de impasse in Den Haag, betrapte ik mezelf erop dat ik hevig mee zat te knikken.

Article continues after the ad

"Politiek Den Haag moet snel bij zinnen komen," zegt Reinier Castelein, voorzitter van vakbond De Unie, in de Telegraaf. "Dit mag allemaal niet leiden tot vertraging van de verlenging van het steunpakket en het vaststellen van het herstelplan," aldus Jacco Vonhof, voorman van MKB-Nederland.

'Er is grote urgentie om te beginnen met het herstelbeleid'

Voorzitter Mariëtte Hamer van de Sociaal-Economische Raad maant eveneens tot haast: "Er is grote urgentie om te beginnen met het herstelbeleid. Dit kan niet wachten vanwege mensen die hun banen dreigen te verliezen en het opstarten van bedrijven en culturele instellingen. Omdat dit herstelbeleid raakt aan investeringen in de grote transities, zoals verduurzaming, zijn er snel beslissingen nodig van een nieuw kabinet."

'Het Haagse krakeel is ontluisterend'

"Ondernemers willen ruim baan om te ondernemen, een herstelplan dat innovatie een boost geeft zodat wij exportkampioen blijven en economische en banengroei gezekerd zijn," zegt Ineke Dezentjé Hamming, voorzitter van FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie. "Het Haagse krakeel is ontluisterend. Niet in het belang van de Nederlandse burger en ondernemer. Ik doe een beroep op de politici om Nederland te gaan regeren in de ergste crisis na de Tweede Wereldoorlog."

'In het licht van alle andere dingen die er spelen: who cares?'

En ik maar knikken. Niet dat het niet belangrijk is wie wat wanneer heeft gezegd over Pieter Omtzigt en andere zaken. Niet dat het niet bijzonder is dat de notulen van een Ministerraad vanavond openbaar worden gemaakt. Maar in het licht van alle andere dingen die er spelen: who cares?

'Hebben we op dit moment geen andere prioriteiten?'

Schuif dat even door naar een parlementaire enquête of een vergelijkbaar onderzoek, en ga aan de slag. Hebben we op dit moment geen andere prioriteiten dan de ego's in de Tweede Kamer alle ruimte geven?

Er is een coronacrisis, een economische crisis en een klimaatcrisis. En er zijn maatschappelijk problemen in overvloed. Het laatste wat we nodig hebben zijn weer eindeloze debatten waarbij iedereen opgewonden staat te sjorren bij de microfoon.

'Vraag Marcel Levi alsjeblieft als minister voor Volksgezondheid'

Wat we wél nodig hebben, is een sterk en duidelijk beleid dat Nederland weer vooruit helpt. En verstandige, nuchtere ministers met verstand van zaken (alsjeblieft, vraag Marcel Levi als minister voor Volksgezondheid).  

Kortom, ga eens samenwerken in plaats van alle energie te steken in elkaar kapot te maken. Ga formeren, ga aan de slag om het land vlot te trekken in plaats van als Haagse bubbel alleen maar met jezelf bezig te zijn. Híer heb ik niet op gestemd.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in