Jezelf durven zijn is het fijnste wat er is, volgens Chantal.

Het zal voor de meeste mensen herkenbaar zijn: met 40+ nog wel eens met weemoed terugdenken aan de energie en het uithoudingsvermogen van een twintiger. Maar de kenmerkende onzekerheid uit die levensfase echt totaal niet missen.

Zo vertelt Chantal Janzen in de nieuwe &C, in gesprek met Marieke Elzinga, over hoeveel fijner ze het vindt om 40+ te zijn, in plaats van jonger en belast met twijfel en onzekerheden.

Article continues after the ad

"Heel eerlijk: pas op mijn 35ste viel het kwartje. Vanaf toen begreep ik het. Hoe het leven werkt. Dat wakker liggen om andermans meningen verspilde moeite is. Sinds mijn veertigste ben ik voor de duvel niet meer bang."

'Als ik een fout heb gemaakt, zeg ik ook meteen sorry. Ik heb geen zin meer om eromheen te draaien'

Niet dat ze eerder nu zo'n handenwringer was "… maar toen kon ik ervan wakker liggen. Nu ben ik niet meer bang voor confrontaties: die zijn er om dingen beter te maken, ze hoeven geen klap in je gezicht te zijn. Als ik een fout heb gemaakt, zeg ik ook meteen sorry. Ik heb geen zin meer om eromheen te draaien. Pas als je de mening van anderen kunt laten varen, durf je écht jezelf te zijn. Dat is het fijnste wat er is. Maar daarvoor moest ik ook lessen leren en ouder worden."

Over die levenslessen: " Als mensen het mij zouden vragen, is mijn advies: krijg zo laat mogelijk kinderen. Dat geldt niet voor iedereen natuurlijk, maar als je al wat ouder bent, heb je meer carrièredoelen gehaald, sta je qua werk sterker in je schoenen. Toen ik 29 was, kreeg ik James, via een keizersnede.

Vier maanden later hing ik met een verse wond in de touwen in de musical Tarzan. Iemand zei: ‘Dat meisje dat jou verving heeft een stem joh, niet normaal.’ Dat was vreselijk. Ik kon wel janken. Was bang dat ik vervangen werd. Nu denk ik: al fikt het af, al hoef ik niet meer terug te komen, mijn ­familie komt op de eerste plaats. Ik ben niet meer zo bang om te falen in mijn carrière."

Foto's (c) Brunopress, ESC 2022

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in