Henny Vrienten in 2003
Henny Vrienten in 2003

De leadzanger van Doe Maar was al enige tijd ziek.

Dat de afscheidstournee van Doe Maar vorig jaar op het laatste moment werd gecanceld omdat Henny Vrienten ziek was, was al een onheilspellend voorteken. Vandaag is bekend gemaakt dat de zanger, muzikant, dichter en componist is overleden.

“Hij was een geweldige, liefhebbende vader en echtgenoot; een wijze, erudiete man met vlijmscherp gevoel voor humor en taal”, laat zijn familie weten. De uitvaart vindt in besloten kring plaats. De familie vraagt om rust en privacy en doet verder geen mededelingen.

Article continues after the ad

Vrienten groeide op in Tilburg waar hij al in de jaren zestig in bandjes speelde. Grote bekendheid kreeg hij in 1980 toen hij zich bij Doe Maar voegde.

Die band werd leidend in de Nederpop-muziek, maar de bandleden gingen bijna aan de populariteit ten onder.

Doe Maar stopte in 1984, maar in 2000 kwamen de mannen weer bij elkaar en maakten ze een comeback met zestien concerten in Ahoy. Daarna volgden meer concertreeksen en toerden ze langs festivals en theaters. Henny legde zich verder toe op het schrijven van muziek voor films, Sesamstraatliedjes en nummers voor anderen.

Recent werkte hij aan de musical De Koning van Amsterdam, die later dit jaar in première zal gaan.

Henny en Gala in 2015

Vrienten laat zijn vrouw, advocaat Gala Veldhoen (lid van de GroenLinks-Eerste Kamerfractie) en hun twee zoons en twee zoons en een dochter uit een eerdere relatie achter.

Foto's (c) Brunopress, Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in