'Ik voelde me heel klein.'

Dieetgoeroe Sonja Bakker was enorm boos en voelde zich "heel klein" ten tijde van de plagiaatrel over haar dieetboeken. Zaterdagavond vertelde ze in het SBS-programma Hoge Bomen aan presentator Jeroen van der Boom geëmotioneerd hoe zij de situatie ervaarde.

Meerdere foodbloggers en diëtisten beschuldigen Bakker ervan dat ze recepten heeft gekopieerd voor haar eigen boeken, die haar miljoenen opleverden.

Article continues after the ad

'Ik heb de teugels teveel losgelaten'

“Op Instagram is het fout gegaan”, vertelt Sonja Bakker aan Jeroen van der Boom in Hoge Bomen. “Daar hebben wij dingen gepost, recepten uit Amerika, die één-op-één overgenomen zijn. En dat mag natuurlijk niet.” Sonja erkent dat dat plagiaat was: “100 procent. Dus daar ben ik ook niet trots op.” Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Sonja zoekt een verklaring in het overlijden van haar vader. Daarna heeft ze “de teugels teveel losgelaten en niet goed meer op haar bedrijf gelet.”

Inmiddels heeft de dieetgoeroe geschikt met alle mensen van wie ze heeft gekopieerd. Om wat voor bedragen dat gaat, is niet duidelijk.

Ze noemt de berichtgeving oneerlijk: “Je komt niet zomaar in de Dikke van Dale. Elk huishouden heeft bijna een boekje van Sonja. Ik heb zoveel mensen geholpen. (…) Ik voelde me dan klein worden, heel klein”, vertelt ze geëmotioneerd. Ook was ze boos: “Alles wat ik zeg, wordt weer verdraaid."

Volgens haar ontbreekt het veel mensen en media tegenwoordig aan empathie. Begin maart is Sonja opnieuw beschuldigd van plagiaat.

Foto (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in