Moeder en dochter, een volmacht en een rechtszaak.

Je kunt denken: 'Was er nu werkelijk geen andere manier om dit te regelen?' Maar als je Rachel Hazes heet, ga je ver om je gelijk te halen. En met succes: de rechtbank van Amsterdam heeft donderdagochtend haar verzoek om getuigen te mogen horen over een volmacht die zij heeft verstrekt, beperkt toegewezen.

Hazes mag alleen drie getuigen, onder wie dochter Roxeanne, horen over de betaling van een factuur van 24.000 euro voor een coachingsprogramma. De rechtbank heeft de rest van het verzoek afgewezen omdat Hazes er geen belang bij zou hebben. Over die onderwerpen kan zij geen vorderingen instellen.

Article continues after the ad

De rechtbank heeft bepaald dat het argument dat Roxeanne niet gehoord wil worden vanwege de slechte moeder-dochter-relatie niet zwaarwegend genoeg is om het verzoek op die grond af te wijzen. Dat betekent dat Roxeanne als getuige gehoord mag worden, maar enkel over de betaling van de factuur voor een coachingsprogramma. Ook oud-zakenpartners Marieke van Beek en Rob Israël mogen over deze factuur gehoord worden, heeft de rechtbank besloten. De getuigen worden binnen een half jaar opgeroepen.

Gevrijwaard van blaam

Bernard Tomlow, woordvoerder van Roxeanne, Van Beek en Israël, zegt dat de betrokkenen 'erg blij' zijn met het besluit van de rechtbank.

'Enkel op het punt van het coachingstraject van een van de gevolmachtigden wordt een toelichting gevraagd. De betrokkenen zijn hier erg blij mee, zodat ook op dit laatste punt de gevolmachtigden kunnen worden gevrijwaard van blaam.' Tomlow noemt het besluit 'een unieke uitspraak' waarmee de betrokkenen worden 'vrijgesproken' van 'verdachtmakingen van fraude, verduistering en het achterhouden van informatie'.

Inzinking

Hazes is van mening dat haar belangen niet goed zijn behartigd nadat zij een inzinking had gekregen en ze mensen in 2016 een volmacht had gegeven om namens haar op te treden.

Rachel stelde drie personen aan, onder wie oud-zakenpartners Marieke van Beek en Rob Israël. Via de volmacht, die tot begin 2018 duurde, konden 'de zaken' in die periode doordraaien, stelde Rachels advocaat Royce de Vries in april. Maar van de volmacht is 'misbruik gemaakt', zei De Vries. De gevolmachtigden zouden zichzelf 'verrijkt' hebben, aldus haar advocaat.

Roxeanne, Rachel en Andre in 2013, toen alles nog koek en ei was

Israël noemde die beweringen destijds 'stuitend' en ook Van Beek is het oneens met de aantijgingen aan haar adres. Roxeanne liet in april via een schriftelijke verklaring weten dat de gevolmachtigden Rachel 'jarenlang' hebben bijgestaan en 'dag en nacht' hebben geholpen. Ze noemde haar moeders verklaring 'absurd'. Rachel en Roxeanne Hazes hebben al jaren geen contact meer met elkaar. Roxeanne heeft hier geen behoefte aan.

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in