'De belangrijkste dag van mijn leven was de dag dat ik om hulp vroeg.'

Acteur William Hurt is gisteren op 71-jarige leeftijd overleden in zijn huis in Portland, Oregon. Hij was een van de bekendste acteurs van de jaren tachtig, met rollen in films als Kiss of the Spider Woman en Broadcast News.

De acteur onthulde in 2018 dat hij leed aan terminale prostaatkanker, die was uitgezaaid naar zijn botten. Volgende week zou hij 72 zijn geworden.

"Het is met grote droefheid dat de familie Hurt rouwt om het overlijden van William Hurt, een geliefde vader en Oscarwinnaar", liet zijn zoon Will in een verklaring aan Deadline weten. "Hij stierf vredig in het bijzijn van familie."

Article continues after the ad

Hurt was in het begin van zijn carrière het prototype van een knappe, welgestelde jongeman die naar dure scholen ging.

William met Sissy Spacek in 1976

Hij worstelde regelmatig met typecasting omdat hij liever rollen met diepgang wilde: "Beroemd zijn is niet iets wat ik associeer met succes, tenzij je streeft naar middelmatigheid."

Dit en privéperikelen zorgden voor een alcoholverslaving, waarvoor hij zich liet behandelen in de Betty Ford Clinic. "Ik voelde me totaal ellendig en uiteindelijk was ik lang genoeg totaal ellendig geweest en zei ik: ik ben op, ik kan dit niet alleen oplossen. De belangrijkste dag van mijn leven was de dag dat ik om hulp vroeg."

William won een Oscar voor Beste Acteur voor zijn rol in de film Kiss of the Spider Woman (1985). Daarin speelde hij een homoseksuele man die in Brazilië een cel deelt met een politieke gevangene.

Een hele generatie groeide op met Hurt-films als het erotische Body Heat (1981), The Big Chill en Gorky Park (beide 1983).

Hij werd door de Academy Award genomineerd voor zijn hoofdrollen in Broadcast News (1987), een satire over de nieuwsindustrie, en in Children of a Lesser God (1986), een romantisch drama dat zich afspeelt in een school voor doven. In 2005 ontving hij ook een Oscar-nominatie in de categorie beste bijrol voor zijn bijdrage aan de film A History of Violence.

In het begin van zijn carrière speelde hij vaak 'the strong and silent type', later werd hij van een leading man meer een karakteracteur, zoals in sciencefictionfilms en Marvel-films. "Het is een lange comeback geweest," zei hij. "Het heeft er een tijdje niet zo goed uitgezien voor me, ik was erg ongelukkig. Vanaf het moment dat ik vrede sloot met een aantal dingen in mijn leven, ging het bergopwaarts. Gekweld zijn als acteur wordt overschat. Ik lever beter werk af als ik gelukkig ben."

Zijn eerste filmrol was die van wetenschapper in sciencefictionthriller Altered States. Voor die rol ontving hij een Golden Globe-nominatie in de categorie nieuwe ster van het jaar. Daarna volgden rollen in films als Body Heat (1981), The Big Chill en Gorky Park (beide 1983).

Een van zijn beste rollen speelde hij in het eerder genoemde Broadcast News, waarin hij een niet al te snuggere anchor neerzette die zijn best slimme teksten ingefluisterd kreeg door Holly Hunter – het was hem op het lijf geschreven, hij wist wat het was om gemiscast te worden.

In de liefde verliep het nogal rommelig voor William

Hurt had een kleurrijk liefdesleven. Van 1971 tot 1982 was hij getrouwd met Mary Beth Hurt. Hij bedroog haar met Sandra Jennings met wie hij een kind kreeg. De liefde beklijfde niet.

William was vervolgens een paar jaar samen met Marlee Matlin en afgaand op haar autobiografie was dat geen rozengeur en maneschijn: ze omschrijft druggebruik, huiselijk geweld en jaloezie. Toen ze met haar debuut Children of a Lesser God meteen een Oscar won, zei hij na afloop in de limousine "What makes you think you deserved it, Marlee?"

Hij bevond zich toen op het dieptepunt van zijn alcoholverslaving en stond eenmaal afgekickt en nuchter bekend als een aanzienlijk prettiger mens. "Je hebt angst en vertrouwen," zei hij daarover. "Leef je met angst, dan ben je altijd op zoek naar zekerheid. Leef je met vertrouwen, dan zoek je altijd naar vrijheid."

Hurt kreeg nog twee kinderen met Heidi Henderson en eentje met Franse regisseur, actrice en screenwriter Sandrine Bonnaire.  

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in